gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Svet

Avstrijec lahko toži Facebook zaradi kršitve zasebnosti, a samo v svojem imenu

Deli na:
Avstrijec lahko toži Facebook zaradi kršitve zasebnosti, a samo v svojem imenu

Avstrijski aktivist Max Schrems lahko zaradi domnevne kršitve pravice do zasebnosti in varstva podatkov pred avstrijskim sodiščem vloži tožbo proti družbi Facebook Irska, a samo v svojem imenu, je danes priporočil generalni pravobranilec Sodišča EU Michael Bobek.

Bobek je tudi menil, da skupinska tožba na ravni EU ni mogoča.

Schrems je začel postopek proti družbi Facebook Ireland Limited pred avstrijskimi sodišči. Trdi, da je družba Facebook Ireland kršila njegovo pravico do zasebnosti in do varstva podatkov. Pridružilo se mu je okoli 25.000 ljudi, ki so Schremsu odstopili svoje zahtevke proti družbi Facebook Ireland.

Schrems je danes v odzivu na priporočilo generalnega pravobranilca Sodišča EU za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejal, da se ne strinja z ugotovitvijo Bobka, da ni mogoča skupinska tožba. Ob tem je omenil, da je sodišče pred dvema letoma dopustilo primer kolektivne tožbe 71 podjetij proti nekemu podjetju glede kartelnega postopa. "Tega sedaj ne bi dovolili potrošnikom?" se je vprašal Schrems. Dodal je, da "so nastale razmere, ko EU ima na papirju zapisano varstvo podatkov, a ga dejansko ni mogoče iztožiti".

Priporočilo generalnega pravobranilca ni obvezujoče, a sodniki Sodišča EU v 80 odstotkih upoštevajo njegovo priporočilo.