GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janko Veber bo z vsemi pravnimi sredstvi izpodbijal rezultat "nelegitimnih" volitev

Deli na:
Janko Veber bo z vsemi pravnimi sredstvi izpodbijal rezultat "nelegitimnih" volitev

Predsednik Sloge Janko Veber - Foto: Bobo

Odločitev vrhovnega sodišča, ki je zavrglo pritožbi neparlamentarnih strank zoper izid volitev v DZ, po mnenju predsednika stranke Sloga Janka Vebra potrjuje pravno praznino v volilni zakonodaji. Napovedal je, da bodo nadaljevali postopke in uporabili vsa pravna sredstva zoper izid po njegovem mnenju nelegitimnih volitev.

Ugotovitev vrhovnega sodišča, da ni pristojno za presojo zakonitosti rezultata volitev v DZ, utrjuje Vebrovo prepričanje, da gre za veliko pravno praznino in nedorečenost v volilni zakonodaji. Zdi se mu namreč sporno, da lahko o pritožbi na izid volitev odloča le DZ, ki sam sebi potrjuje poslanske mandate.

V neparlamentarnih strankah, združenih v Odbor za demokracijo enakih možnosti, tako nameravajo postopke izpodbijanja izida volitev nadaljevati ter uporabiti vsa pravna sredstva, problematiko pa bodo tudi internacionalizirali, je za STA napovedal Veber.

Med drugim so na ustavno sodišče vložili pobudo za začasno zadržanje ukaza o sklicu prve seje DZ, ki ga je podpisal predsednik republike Borut Pahor. Na državni zbor pa so naslovili pritožbo zoper zapisnik Državne volilne komisije o ugotovitvi izida volitev. Pritožbo bo v petek obravnavala mandatno-volilna komisija DZ pred potrjevanjem poslanskih mandatov.


Če bo DZ v petek vendarle potrdil poslanske mandate, bodo ti po Vebrovem prepričanju neustavni, prav tako bo neustavna sama seja DZ. V tem primeru se bodo v odboru znova obrnili na ustavno sodišče ter se pritožili na potrditev poslanskih mandatov, je napovedal.

Medtem na ustavnem sodišču izpodbijajo tudi zakon o volitvah v DZ, zakon o Radioteleviziji Slovenija ter zakon o volilni in referendumski kampanji. Ti namreč po mnenju odbora neparlamentarne stranke postavljajo v neenakopraven položaj, zaradi česar so bile nedavne volitve nepoštene in nezakonite.

Vrhovno sodišče je namreč zavrglo pritožbi neparlamentarnih strank zoper izid volitev v DZ. Po odločitvi vrhovnega sodišča takšna pritožba ni dovoljena, saj je to sodišče pristojno za odločanje o volilnih sporih le v primerih, ki se nanašajo na kandidacijski postopek, za presojo zakonitosti rezultata volitev v DZ pa ne.

Pritožbe zaradi varstva volilne pravice so na vrhovno sodišče vložili Sloga, Davkoplačevalci se ne damo več in kandidat na Listi novinarja Bojana Požarja Gašper Ferjan.