Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koprski mestni svet o županu na ustanovni seji 21. decembra

Deli na:
Koprski mestni svet o županu na ustanovni seji 21. decembra

Boris Popovič - Foto: STA

Konstitutivna seja koprskega občinskega sveta bo 21. decembra, je danes napovedal Boris Popovič. Na seji se bo pritožil na odločbo občinske volilne komisije, ki je za zmagovalca volitev razglasila Aleša Bržana. Ob tem je znova opozoril na napake in domnevne kršitve ter na tesen izid volitev, zaradi katerega zahteva ponovno štetje vseh glasovnic.

Ponovno štetje je nujno, "ker je tako majhna razlika in je verjetnost, da se bo ta razlika izničila ali pa povečala, zelo velika", je aktualni koprski župan navedel na današnji novinarski konferenci v Kopru.


Kot je dodal, je štetje nujno tudi zaradi legitimnosti tistega, ki bo naslednji župan. Popovič meni, da bo njegov protikandidat Bržan to razumel "in da bodo tudi oni dali svoje glasove".

Popovič je ob tem spomnil, da je občinska volilna komisija (OVK) sama popravila volilni rezultat, čeprav v prid protikandidata. Napovedal je tudi, da če bo po ponovnem štetju on zmagovalec, bo nemudoma podal odstopno izjavo in zahteval ponovne volitve, in sicer najmanj na enem volišču, kjer so bile ugotovljene nepravilnosti.

"Mislim, da je tako minimalna razlika res problem. Ne bi rad, da je Koper razdeljen," je svojo namero še dodatno utemeljil aktualni župan. Po njegovem mnenju so v OVK svojo odločitev sprejeli tudi zato, ker je bil medijski pritisk prevelik in so želeli zadevi narediti konec.

Foto: Bobo - Aleš Bržan


Popovičev odvetnik Franci Matoz pa je na novinarski konferenci poudaril, da se je potrdila njihova teza, da so volilni odbori lahko storili napake. "Napake na voliščih so se dogajale. V svojem ugovoru smo dokazali več napak, nekatere je komisija tudi priznala," je še navedel.

Med domnevnimi nepravilnostmi je Matoz navedel tudi primer, da je na dveh voliščih prišlo do nagovarjanja volivcev, da glasujejo za protikandidata.



Glede shoda, ki naj bi se zgodil pred občino tik pred konstitutivno sejo, je Popovič dejal, da njegova stranka Koper je naš ni sklicala nobenega shoda, so pa "posamezniki, ki pač niso zadovoljni s tem, da se ne dovoli štetja glasov".

Drugi krog županskih volitev, v katerem sta se 2. decembra pomerila Popovič in Bržan, je bil izredno tesen. Po preštetju glasovnic po pošti je OVK dan po volitvah za zmagovalca razglasila Bržana, razlika pa je znašala le sedem glasov.

Na odločitev sta se zaradi domnevnih nepravilnosti oba pritožila, a je volilna komisija obe pritožbi zavrnila. Pri pretresanju ugovorov je sicer opravila štetje na enem od volišč, tako da se je razlika v glasovih še nekoliko povečala v prid Bržanu, ki je prejel 13.921 glasov, Popovič pa 13.904.

Matoz je danes glede tega poudaril še, da OVK po zakonu ne more popraviti izida volitev na posameznem volišču, saj izid ugotavlja volilni odbor, ki ga tudi ugotovi in razglasi.

Popovič je že prejšnji teden napovedal, da se bo pritožil na občinski svet in predlagal ponovno štetje glasovnic. Če bo občinski svet pritožbo zavrnil, se kandidat nato lahko pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. V času do končne odločitve upravnega sodišča bi občino vodil najstarejši občinski svetnik.