Rončević se mudi na Islandiji in seveda ni hotel zamuditi priložnosti poskusiti lokalne specialitete. Ena teh je tudi razvpiti »hákarl«, islandska narodna jed, ki jo občasno poskusijo tudi tuji turisti.
Cigare, ražnjiči in vino: Janševa ekipa z RTVS uživala pri bonvivantu Rončeviću (FOTO)
Nevtralen opis te jedi je »fermentirano meso grenlandskega morskega psa«. Bolj realističen opis je, da gre za z urinom prepojeno, gnilo meso morskega psa (prvi priseljenci na Islandiji niso smeli biti izbirčni) – smrdljiva jed zares tekne le redkim, vsekakor pa ne tujcem, ki je niso navajeni.
Hákarl je poskusil tudi Rončević, ki je na facebooku dal vedeti, da v tem ni posebej užival. Kot da ješ hrano, ki je bila namočena v urinu, je opisal grižljaje, katerih okusa ni popravilo niti islandsko žganje.
Zabavna izkušnja, je povzel eksperiment. Domnevamo pa, da hákarla ne bo na meniju njegovega naslednjega piknika v Novem mestu.