nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bodo poslanci danes blokirali referendum?

Deli na:
Bodo poslanci danes blokirali referendum?

Foto: Bobo

Državni zbor bo danes na izredni seji odločal o predlogu zavrnitve referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, s katero bi se zaustavilo tudi zbiranje podpisov za referendum. Predlog je v postopek v DZ vložila skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB, po uskladitvi besedila pa so ga na obravnavi na matičnem delovnem telesu podprli tudi v SMC.

Kot je v sredo zvečer izglasovala večina na seji parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, bodo poslanci danes glasovali o predlogu sklepa, s katerim bi DZ ugotovil, da se pobuda za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten, zato zavrne razpis referenduma. Predlog obenem predvideva, da se z dnem sprejetja tega sklepa zaustavi zbiranje podpisov za referendum.

Podporniki predloga, ki bo glede na napovedi poslanskih skupin dobil zadostno podporo, so prepričani, da referendum o noveli, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami raznospolnih, ni dopusten, saj novela odpravlja protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Po mnenju SDS in NSi pa imajo ljudje pravico o tem odločati na referendumu.

Petintridesetdnevno zbiranje podpisov za podporo zahtevi za razpis referenduma o noveli se je sicer začelo v ponedeljek. Če DZ razpis referenduma zavrne, se lahko njegovi pobudniki obrnejo na ustavno sodišče.