Revija Reporter
Slovenija

Bo šef državnega odvetništva letel, ker od Jaše Jenulla terja 34.000 evrov kazni?

Nenad Glücks
1 3.608

23. mar. 2022 11:25 Osveženo: 11:28 / 23. 3. 2022

Deli na:

Generalni državni odvetnik Jurij Groznik

Bobo

Mnoge je presenetilo ravnanje državnega odvetništva, ki je nedavno od vidnega protestnika s petkovih protivladnih protestov Jaše Jenulla terjalo prek 34 tisoč evrov. Gre za stroške policije pri varovanju protestov. Po besedah naših virov naj bi bila razrešitev Groznika ena prvih kadrovskih potez nove vlade, če bo ta leva.

Poznavalci menijo, da bo imelo državno odvetništvo na sodišču precej težav Jenullu dokazati tako vlogo organizatorja kot tudi upravičenost višine stroškov ter vzročno zvezo glede domnevne škode. Nekaj je »ulično pravo« v stilu, »saj se ve«, drugo je dokazovanje. Na proteste je namreč vabila množica ljudi.

Po besedah naših virov je med državnimi odvetniki (nekdanjimi pravobranilci) precej nejevolje nad takšnim ravnanjem njihovega organa. Posebej se čudijo generalnemu državnemu odvetniku Juriju Grozniku, ki ga je za dobo šestih let na predlog Cerarjeve vlade septembra 2016 imenoval državni zbor.

Torej se Grozniku septembra letos izteče mandat, toda, kot pravijo naši viri, na položaju gotovo ne bo ostal niti do septembra, če bo vlado prevzela leva politična opcija. V tem primeru naj bi se mu obetala razrešitev po hitrem postopku.

V skladu z zakonom o državnem odvetništvu (začel je veljati leta 2017) za imenovanje in razrešitev ni več pristojen državni zbor, pač pa vlada. To bi lahko naredila recimo iz naslova očitane nesposobnosti.