favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Neverjetno hinavstvo iranskega režima: doma ubija protestnike, obenem pa se zgraža nad policijskim nasiljem v ZDA

Deli na:
Neverjetno hinavstvo iranskega režima: doma ubija protestnike, obenem pa se zgraža nad policijskim nasiljem v ZDA

Protivladni protest v Teheranu. - Foto: Profimedia

Iransko zunanje ministrstvo je danes pozvalo ZDA, naj ustavijo nasilje nad lastnim narodom. Ameriška mesta že več dni pretresajo protesti proti policijskemu nasilju po smrti temnopoltega osumljenca v Minneapolisu. Lani in letos so sicer Iran pretresali divji protesti, ki jih je spodbudila rast cen goriva, prerasli pa so v protirežimske proteste, v katerih so demonstranti zahtevali padec vlade in iranskega vrhovnega verskega voditelja ajatole Hameneja. Oblast je proteste brutalno zatrla, žrtev je bilo na stotine.

"Ameriškemu narodu sporočamo: Svet je slišal vaš protest zaradi zatiranja. Svet vam stoji ob strani," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Abas Musavi.

"In ameriškim uradnikom in policiji: Ustavite nasilje nad svojimi ljudmi in jim pustite dihati," je dodal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Proteste, ki jih spremljajo nasilje, požiganje in plenjenje, je sprožilo ogorčenje zaradi smrti temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo v Minneapolisu, ki je umrl pred tednom dni zaradi nasilja policista med aretacijo. Iz Minneapolisa so se protesti razširili na več kot 75 mest, doslej je najmanj 40 mest uvedlo policijsko uro. Po ZDA je mobiliziranih najmanj 5000 pripadnikov nacionalne garde.

V protirežimskih protestih, ki so lani in letos pretresali Iran, je po podatkih Amnesty International umrlo več kot 300 ljudi, ZDA pa trdijo, da je bilo žrtev več kot 1000. Reuters je decembra lani poročal o kar 1500 ubitih. Včeraj je iranski notranji minister dejal, da je bilo v novembrskih protestih ubitih 225 ljudi.