Revija Reporter
Slovenija

Bo predsednik državnega sveta Bojan Kekec iz SDS? Ustanovna seja 12. 12. ob 12. uri

Igor Kršinar

29. nov. 2017 17:30 Osveženo: 7:43 / 30. 11. 2017

Deli na:

Bojan Kekec (SDS)

Bobo

Po Miroslavu (Miranu) Ribiču (SMC) in Marku Zidanšku (SLS) se kot kandidat za predsednika novega državnega sveta omenja Bojan Kekec (SDS), ki pravi, da do dogovora o predsedniku še ni prišlo.

V novem državnem svetu naj bi bilo razmerje med levico in desnico zelo tesno, po nekaterih podatkih naj bi imela večino desnica, zato naj bi bil tudi novi predsednik iz njenih vrst.

Zagotovo je desnica zmagala v delu državnega sveta, ki predstavlja lokalne interese: iz vrst SDS je bilo izvoljenih sedem državnih svetnikov (Milan Ozimič, Rajko Fajt, Branko Šumenjak, Bogomir Vnučec, Bojan Kekec, Franc Golob in Dušan Strnad), iz vrst SLS štiri (Franc Rokavec, Marko Zidanšek, Marjan Maučec in Srečko Ocvirk) in eden iz Nove ljudske stranke (Franc Kangler).

V delu državnega sveta, ki predstavlja socialne in poklicne interese, naj bi imela večino levica, toda desnica naj bi dobila najmanj štiri svetnike: Branko Tomažič, Cvetko Zupančič in Tone Hrovat so iz vrst SLS, Alojz Kovšca pa iz desno usmerjene Liberalne gospodarske stranke.

Skupno je torej v državnem svetu najmanj 16 desnih svetnikov, za večino pa jih potrebuje še pet, zato desnica računa tudi na nekatere »neodvisne« svetnike, katerih politična pripadnost ni znana. Koliko jih je del desne predvolilne koalicije, prav tako ni znano.

V primeru desne večine se je najprej kot kandidat za predsednika omenjal Marko Zidanšek, vendar njemu odločno nasprotuje Franc Kangler, saj je Zidanšek predsednik stranke SLS. Zidanšku je sicer izvolitev omogočila SDS, ki se je v Celju odpovedala svojemu dosedanjemu svetniku Janku Požežniku.

Bojan Kekec pravi, da do dogovora še ni prišlo, sam pa je za pobudo zvedel, ko so ga o tem spraševali drugi ljudje.

Zato se kot novi možni kandidat za predsednika omenja Bojan Kekec, ki prihaja iz SDS in predstavlja volilno enoto Novo mesto. Ta pravi, da do dogovora še ni prišlo, sam pa je za pobudo zvedel, ko so ga o tem spraševali drugi ljudje.

V primeru leve večine pa se kot možni kandidat za predsednika omenja Miran Ribič, ki prihaja iz SMC. V državnem svetu predstavlja volilno enoto Vrhnika.

Ustanovna seja državnega sveta bo 12. 12. ob 12. uri, podobno kot pred petimi leti. Takrat so potrdili mandat zgolj 39 državnim svetnikom, medtem ko ga protizakonito niso potrdili Francu Kanglerju, ki ga je po pritožbi v državni svet vrnilo ustavno sodišče.

Tokrat se bo ustanovne seje udeležilo le 39 izvoljenih svetnikov, kajti predstavnika za področje kulture in športa še niso izvolili zaradi pritožbe Društva oblikovalcev Slovenije.

Izvoljeni predstavniki lokalnih interesov v državnem svetu (POVEZAVA)

Izvoljeni predstavniki funkcionalnih interesov v državnem svetu (POVEZAVA)