Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Biopropan – novost na slovenskem energetskem trgu

Deli na:
Biopropan – novost na slovenskem energetskem trgu

Predstavitev Biopropana, vodstvo Butan plina - Foto: Žiga Intihar

Družba Butan plin širi nabor svojih energetskih rešitev ter kot prva na slovenskemu trgu ponuja 100 % obnovljivi vir energije – biopropan. Odslej bodo vse njihove zelene jeklenke polnjene z 20 % biopropana, delež slednjega pa bodo v prihodnje še povečevali. Njihova zelena se tako ne razlikuje le po barvi, ampak tudi po vsebini.

Za milijone ljudi po svetu je utekočinjen naftni plin (UNP) najbolj primeren vir energije. Gre za  zanesljivo, okolju prijazno in učinkovito mešanico ogljikovodikov – propana in butana. Zaradi vsestranske uporabnosti, ekonomičnosti in enostavnega rokovanja sodi med razširjene vire energije, hkrati pa tudi enega najčistejših fosilnih goriv. Ob izgorevanju UNP nastajata le vodna para in ogljikov dioksid, ne pa tudi pepel in trdi delci. Slednjemu energentu v zeleni jeklenki dodajajo še biopropan, ki je povsem trajnosten vir energije.

Propan obnovljivega izvora

Biopropan je obnovljiv plin, ki ga pridobivamo večinoma iz izrabljenih rastlinskih olj in maščob. Kemično je povsem enak običajnemu propanu, vendar v nasprotju z njim ne izhaja iz fosilnih goriv, temveč je popolnoma organskega izvora. Kar je najpomembneje – uporablja se ga lahko z obstoječo tehnologijo. Še zmeraj ga lahko uporabljamo na istih napravah in ima enako kalorično vrednost kot propan, le s to prednostjo, da njegova proizvodnja zmanjša emisije ogljikovega dioksida (CO2) do 80 %.

Foto: Žiga Intihar - Bruno Šulman, Mastechef Slovenija

Iz česa je biopropan in kako ga pridobivamo?

V glavnem je pridobljen v kemičnem postopku transestrifikacije maščobnih kislin, ki izhajajo iz palmovega olja, olja oljne ogrščice, izrabljenih jedilnih olj, palmovega, sojinega in sončničnega olja. Pri tem se izbrani proizvajalci, od katerih družba Butan plin dobiva ta okolju prijaznejši plin, zavzemajo za postopek, s katerim bi bistveno zmanjšali delež palmovega olja v proizvodnji. Surovina prihaja od kmetovalcev, ki ne krčijo primarnih gozdov, ne izrabljajo območij z visoko vrednostjo ogljika, uporabljajo kmetijske prakse, ki ohranjajo biotsko raznovrstnost in katerega pridelava ni odvisna od prisilnega dela ali dela otrok.

Med izdelavo so surovine podvržene vrsti zapletenih obdelav. Združujejo se z vodikom v procesu imenovanem hidrogenoliza, ki ločuje in prečiščuje njihovo energijsko vsebnost. V postopku rafiniranja nastajajo različni stranski proizvodi, »odpadni plin«, ki vsebuje propan oziroma biopropan. Na vsako tono biodizla ga nastane 50 kg. Tega nato očistijo, da je enak običajnemu propanu.

»Verjamemo v družbeno odgovornost, trajnostni razvoj in dolgoročni uspeh odgovornega delovanja do okolja, v katerem poslujemo. Prav zato velik del virov načrtno vlagamo v programe, s katerimi lahko aktivno vplivamo na izboljšanje kakovosti življenja v širšem družbenem okolju. Še posebej nas veseli, da lahko kot prvi v Slovenij uporabnikom ponudimo biopropan. Delež slednjega bomo v prihodnje še povečevali in se sicer zavzemali za ekonomične ter do okolja preudarne rešitve,« je povedal Tomaž Grm, generalni direktor podjetja Butan plin.

Nespremenjeni pogoji za uporabnike

Z uporabo biopropana lahko prispevate k zmanjšanju vplivov na okolje, hkrati pa uživate v zanesljivi in trajnostni energiji. V Butan plinu bodo odslej vse jeklenke polnjene tudi z biopropanom. Prav zato, ker sama molekula ostaja nespremenjena bodo uporabniki še naprej uporabljali vso dosedanjo opremo oziroma priključke, spremenila pa se ni niti cena. Dobavne poti energenta lahko optimiziramo z mešanjem z običajnim UNP, kar je dodatna prednost pri zmanjševanju skupnega ogljičnega odtisa. Od 21. junija naprej bodo tako polnjene zelene jeklenke na voljo za vse uporabnike.

Zaveza uporabnikov za skupno trajnostno poslovanje

V okviru predstavitve novega produkta ter lansiranja na slovenski trg so na ekološki turistični kmetiji posestva Trnulja danes napovedali tudi zavezo o uporabi biopropana ter skupnih prizadevanjih za trajnostno poslovanje tudi nekateri gostinci. Čestitke ob lansiranju produkta je družbi predala tudi Rebecca Goren, direktorica za trajnostni razvoj v okviru skupine SHV Energy, ki je poudarila, da je Slovenija 11. država v Evropi, ki v svojo ponudbo vključuje ta vir.

Foto: Žiga Intihar - Ula Furlan, voditeljica dogodka

O družbi Butan plin

Družba Butan plin je eden vodilnih distributerjev utekočinjenega naftnega plina (UNP) na slovenskem trgu. Osrednje vodilo družbe je iskanje sodobnih, varnih in kakovostnih energetskih rešitev. Od distributerja UNP so se v zadnjem desetletju preoblikovali v ponudnika energetskih rešitev, ki uporabnikom nudi zanesljivo oskrbo, ekonomične ter do okolja prijazne energetske rešitve. Poleg UNP v jeklenkah ter plinohramih so leta 2019 trgu ponudili tudi utekočinjen zemeljski plin (UZP). Slednji se ponuja kot odlična alternativa za transport – predvsem v cestnem tovornem prometu in v pomorstvu, prav tako pa se lahko uporablja za ogrevanje. Ponudbo energije nadgrajujejo še s ponudbo 100 % obnovljivega vira – biopropana.

Butan plin ima dolgo tradicijo na slovenskem energetskem trgu. Začetki distribucije UNP segajo v leto 1968. Leta 1990 se družba osamosvoji od javnega podjetja JP Energetika Ljubljana in se nato leta 1997 poveže z največjim distributerjem utekočinjenega naftnega plina na svetu, koncernom SHV – danes skupino SHV Energy. V njegovem okviru še vedno potrjujejo strateško ter neposredno vpetost v globalne energetske tokove.