Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

maček, ura, poletni čas, nastavitev ure Svet24.si

Ne pozabite, ponoči premikamo ure!

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Dragojevič Njena.si

Oliver Dragojević se bori!

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Slovenija

Barbara Zobec, vrhovna sodnica: V sodstvu gre za slo po vladanju

Deli na:
Barbara Zobec, vrhovna sodnica: V sodstvu gre za slo po vladanju

Foto: Primož Lavre - Tudi Barbara Zobec, soproga Jana Zobca, naj bi imela v preteklosti neprijetno izkušnjo z varnostniki na sodišču.

Vrhovna sodnica Barbara Zobec je opozorila na še zadnjo sodniško manipulacijo na vrhovnem sodišču v procesu Patria.

Strinja se, da obstaja v zadnjih letih v sodstvu negativna selekcija in se bolj kot strokovnost nagrajuje poslušnost, pri čemer je opisala tudi načine, kako se to v praksi izvaja. Na podlagi priznanj krivde izrekajo sodišča v enih primerih nesorazmerno nižje kazni kot v drugih, to pomeni neenako obravnavanje obtožencev in hude krivice, poudarja Zobčeva.

Osrednji slovenski mediji so pred mesecem dni oznanili, da je vrhovno sodišče potrdilo dokončno zastaranje zadeve Patria, čeprav to sploh ne drži, mar ne?

Ne, ne drži. Vrhovno sodišče je pritrdilo presoji višjega sodišča, da zastaranje ni nastopilo, saj je okrajno sodišče z izdajo sklepa o zastaranju kršilo zakon. Kljub temu pa višje sodišče pritožbi obdolženca zoper zastaranje ni ugodilo, in sicer z argumentom, da nima pravnega interesa za pritožbo.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Barbara Zobec poudari, da ni enako, če se postopek zoper obdolženca konča s formalno ugotovitvijo o zastaranju ali pa z oprostilno sodbo; pove, zakaj se sodniki radi skrivajo v povprečju in zakaj sodnike hitro razglasijo za desne; razkrije, kako se izriše sodnikov poklicni strokovni profil in pokaže njegov sodniški in inteligenčni kvocient; svari pred odhodom kakovostnih svetovalcev s sodišč; izpostavi, zakaj gre pri sodnikih, ki se izogibajo fotografiranju, za skrivanje pred odgovornostjo.