oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

fdv, palestina, podpora, protest Svet24.si

Študenti FDV še vedno vztrajajo s protestom

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

skrito-v-raju Njena.si

Ali serija Skrito v raju vpliva na turizem v ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Barbara Volčič: Novinarstvo ni zafrkavanje posameznikov, ampak informiranje bralcev

Deli na:
Barbara Volčič: Novinarstvo ni zafrkavanje posameznikov, ampak informiranje bralcev

Barbara Volčič - Foto: Primož Lavre

Na vroče poletno dopoldne nas pričaka na vrtu Mednarodnega grafično likovnega centra. V beli elegantni bluzi, skrbno počesana in ozajlšana z zanimivim nakitom, nekdanji veliki renome dnevnoinformativnega programa javne nacionalne televizije – Barbara Volčič. Sedaj je že vrsto let v pokoju in zelo uživa, saj končno dela stvari, ki si jih je prej želela, a je zanje zmeraj zmanjkalo časa. Izdeluje nakit, zato je pri njej doma polno raznih uhanov, prstanov in druge ljubke bižuterije. Čudi se, da smo jo prosili za intervju, a njena prva knjiga je razprodana.

"Sicer rečemo, da mora novinar pisati resnico, ja, ampak bi bilo morda smiselno reči, da novinar mora pisati o dejstvih. Fakte. In mora dvomiti. Ko mu neko zgodbo servirajo kot čisto resnico, mora najprej podvomiti ravno o tej resnici, dvom pa ne sme biti obsojen, kajti resnica je lahko tudi relativna, ima več obrazov, kajne?" pove Volčičeva.

Vsak lahko pove, kar hoče, vsak lahko napiše, kar želi, nič se ne preverja, vsak, ki ima pet minut časa, se tako in tako spozna na prav vse na tem planetu, je kritična.

"Eden od dveh nekdanjih soprogov me je vprašal, koliko ga je v knjigi Počeni okvirji: male erotične prigode, ampak lahko sem odkrita, da njega v tej knjigi ni," je odkrita.

Ob prvem infarktu sem res mislila, da bom pač zdaj zdaj videla tisto svetlobo, z nekaj novinarske radovednosti sem jo pričakovala, pove o svojem skorajšnjem srečanju s smrtjo.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24