sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Barbara Klajnšek: sodnica, ki jo Google poveže s Kučanovim klanom

Deli na:
Barbara Klajnšek: sodnica, ki jo Google poveže s Kučanovim klanom

Foto: Bobo

Barbara Klajnšek. Sodnica, ki je Janeza Janšo, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča na prvi stopnji obsodila na zaporne in denarne kazni. Skrivnostna svetlolasa ženska z očali, lahko zapišemo, saj o njej ni znano skoraj nič. Niti novinarji, ki redno spremljajo delo sodišč, ne vedo, kdo je in od kod je prišla. Tudi njenih obravnav se ne spomnijo. Bodisi zato, ker je predsedovala senatu v obrobnih zadevah, bodisi zato, ker je sodnica na okrajnem sodišču, kamor novinarska noga redko stopi, če zadeva ni odmevna. In Patria je njeno prvo sojenje, ki odmeva tudi v javnosti, pravijo in dodajajo, da se je mogoče zato med obravnavami »uspešno skrivala za računalnikom« in da je tista fotografija, ki jo je objavil Požareport, nastala bolj po naključju.

Diplomirala je leta 1997 na Pravni fakulteti v Ljubljani. Njena diplomska naloga je imela naslov Mednarodna kazenska sodišča, njena mentorica pa je bila Mirjan Škrk. Pri njeni diplomski nalogi je zanimivo to, da portal books.google.si kot »sorodno knjigo« priporoča  Kučanov klan, uspešnico pokojnega urednika in publicista Danila Slivnika. Naključje? Ali Google uvršča Klajnškovo v Kučanov klan? O tem so prepričani vsi obsojeni, češ da je bila sodba napisana v Murglah, pri tem pa so jo Klajnškovi »pomagali« napisati, kot je poročal Planet TV, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, predsednica okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk, profesorja Ljubo Bavcon in Katja Šugman Stubbs. To so vsi zanikali.

V začetku tega stoletja je bila najprej strokovna sodelavka ljubljanskega okrožnega sodišča, dokler je ni sodni svet predlagal, konec marca 2007 pa potrdil državni zbor za ljubljansko okrajno sodnico. Nekateri pravijo, da je bila že takrat določena za sojenje v zadevi Patria, saj so strici iz ozadja že bili seznanjeni, da se pripravlja »veliki pok«. Da bi se kar najbolj seznanila z zadevo, je leta 2009 bila slušateljica kazenskopravne sodniške šole na Ptuju, kjer sta predavala tudi dva izmed režiserjev afere Patria, Drago kos in Bećir Kečanović, so že pred poldrugim letom opozarjali mediji.

Klajnškova, ki ima ledinski priimek in je v petem desetletju življenja, je sojenje zadeve prevzela leta 2011, eden od njenih stanovskih kolegov (drugi nočejo povedati ničesar) pa je povedal, da je bila vedno skrivnostna in da ni veliko govorila. Mediji jo omenjajo v zvezi z dvema zadevama. Razsojala je v zadevi Orto bar, kjer so ji očitali, da je med sojenjem dopustila nestrpen besednjak do istospolnih, in v zadevi Aids Fundacije, kjer je Evito Leskovšek in Karla Lipiča oprostila obtožb ponarejanja poslovnih listin.

Nekaj časa je imela svoj profil na facebooku, ki pa zdaj ni več dostopen. Ko je še bila aktivna, si je dopisovala s tožilko Karmen Erčulj. Slednja je objavila sliko, na kateri stoji na podiju za zmagovalce, kjer je tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Barbara Klajnšek je v komentarju ob sliki zapisala: »Se mi dozdeva, da se z županom nekam pomenljivo gledata … .« Na to ji je Erčuljeva odgovorila: »jah, res tko zgleda … sej, bom kar priznala, nekiiii ma tale naš Zoki …«.

Že takoj po začetku sojenja leta 2011 je novinarjem prepovedala poročanje v živo, na koncu sojenja, pred dnevi, pa je moral Požareport s spletne strani odstraniti sliko STA, na kateri je med sojenjem v zadevi Patria. No, ta slika je še vedno dostopna na družbenem omrežju you tube, kjer se v iskalnik odtipka ime sodnice, prikaže pa se video in naslov Udbaška ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek. VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA