zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša pričakuje zavrnitev obtožbe in oprostitev

Deli na:
Janša pričakuje zavrnitev obtožbe in oprostitev

Foto: Bobo

Pričakujem, da bo sodišče prve stopnje sledilo odločbi ustavnega sodišča, po katerem so proces Patria sploh ne bi smel začeti, saj v obtožnem predlogu sploh ni opisanega kaznivega dejanja. To je danes za Radio Slovenske gorice v prvem javnem odzivu na odločitev ustavnega sodišča dejal Janez Janša

Janša je poudaril, da je ustavno sodišče varuh ustave in človekovih pravic. »Včerajšnja sodba ustavnega sodišča je sodba, v kateri se je ugotovilo kršenje ustave in človekovih pravic ter tudi evropske konvencije o človekovih pravicah v primeru Patria,« je povedal za lokalni radio. Sodniki so jasno povedali, če se nekomu očita kaznivo dejanje, mora biti to dejanje opisano. »Tega pa v primeru Patria ni ne v obtožnici ne v sodbah treh sodišč v Sloveniji,« je dejal predsednik SDS ter opozoril, da se je začelo s politično ovadbo (pod njo je bil v imenu NPU podpisan človek, ki je bil kasneje nagrajen z dobro službo v tujini) in politično obtožnico. Sodba ustavnega sodišča je zato »klofuta slovenskemu sodstvu«.

Janša je obžaloval, da je ta sodba prišla tako pozno. Če bi odločitev sodišče sprejelo lani, ko je imelo tudi možnost, ne bi prišlo do škodljivih posledic. Tik pred volitvami je namreč moral v zapor. »Prišla pa je ta odločitev leto dni prepozno. Ustavno sodišče je o isti stvari odločalo junija lani in takrat so bile materialne in politične posledice deloma še popravljive, saj je bilo to tik pred volitvami. Danes pa niso več.«

O tem, ali bo moral odstopiti predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, se Janša sicer ni neposredno izrekel, dejal pa je: »Problem slovenskega sodstva ni samo proces Patria, problem je na stotine protiustavnih sodb, ki jih je ugotovilo bodisi slovensko sodišče bodisi Evropsko sodišče za človekove pravice. Problem slovenskega sodstva je, da je v Sloveniji v zaporih na desetine ljudi, ki so tam po krivem. Mnoge sem srečal v lanskem letu, bral sem njihove sodbe. Nekdo, ki ne more plačati odvetnika je nemočna žrtev takšnega sodstva.« Po njegovih besedah je v zaporu polno revežev, na svobodi pa so vsi, ki so banke dvakrat bankrotirali.

Janša je še poudaril, da se slovensko sodstvo ni nikoli reformiralo, saj sodijo tisti, ki so že v prejšnjem režimu kršili človekove pravice.