Revija Reporter
Slovenija

Afera »ukradena vila«: Janša se mora na twitterju opravičiti SD in ji plačati 10.000 evrov odškodnine

M. M.
27 1.674

27. okt. 2021 9:39 Osveženo: 9:54 / 27. 10. 2021

Deli na:

Predsednik vlade Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz

Bobo

Okrajno sodišče v Velenju je prvaku SDS in predsedniku vlade Janezu Janši naložilo javno opravičilo in 10.000 evrov odškodnine stranki SD zaradi očitka, da je vila na Levstikovi ulici v Ljubljani, kjer ima sedež SD, »ukradena judovska vila«, poroča portal N1.

SD je julija v Velenju vložila tožbo proti Janši zaradi njegovih navedb o lastništvu vile na Levstikovi 15. Janši so očitali zlonamerno in zavestno širjenje laži »kljub temu, da je dokazljivo vedel, da lastništvo SD ni sporno in da nepremičnina ni bila ukradena«.

Zgodovinar Renato Podbersič potrdil, da vila, v kateri deluje SD, ni bila »ukradena«

Po razsodbi sodišča mora Janša na twitterju objaviti uvod in izrek te sodbe, ob tem pa zapisati: »Tožena stranka, Janez (Ivan) Janša, se opravičujem toženi stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene judovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način.«

Janez Janša je kot nekdanji minister Drnovškove vlade omogočil predhodnici stranke SD, da si je prilastila »ukradeno vilo«

Janša mora stranki SD ob odškodnini 10.000 evrov tudi povrniti pravdne stroške. Sodba še ni pravnomočna, še izpostavlja N1.

Gre za vilo, ki je bila last v Auschwitzu umorjenega judovskega trgovca Feliksa Moskoviča. Podedoval jo brat njegove prav tako umorjene žene Klare Lajtner Ignat in jo leta 1947 prodal Dani Kos, ta pa jo je leta 1961 prodala splošnemu ljudskemu premoženju, torej državi.

Stranka demokratične prenove (SDP), predhodnica SD, je vilo pridobila v last na podlagi menjalne in darilne pogodbe z Republiko Slovenijo za del stavbe državnega zbora na Tomšičevi ulici, v kateri zdaj delujejo poslanske skupine.

Pogodbo sta vlada in SDP sklenili 16. marca 1993 - v vladi je bil tedaj obrambni minister Janez Janša. Leta 1993 Janša ni nasprotoval omenjeni menjalni pogodbi in zahteval, da se premoženje nekdanje ZKS vključno s prostori na Tomšičevi podržavi.