pakistan, linčanje Svet24.si

FOTO: Do smrti pretepen in zažgan, ker naj bi ...

20180703-00871491 Svet24.si

Janša si je z milijoni zagotovil njegovo podporo,...

karin1 Svet24.si

Je ženskam v igralskem poklicu težje kot ...

policija, policijska ura, koronavirus, epidemija bobo Reporter.si

Sistem v javnem sektorju je bolj trdoživ in ...

20211011-01087832 Necenzurirano

Bojana Beović je le še zvočnik vlade #kolumna

samsung-galaxy-z-flip3-5g, maja-ferme Njena.si

Popolno darilo za vsako torbico – je majhen, ...

masle padec Ekipa24.si

ZMRAZI DO KOSTI! Slovenski skakalec utrpel ...

Slovenija

Sodniško društvo protestira proti Janševi izjavi glede velenjskega sodišča

Deli na:
Sodniško društvo protestira proti Janševi izjavi glede velenjskega sodišča

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Sodniško društvo protestira proti izjavi premierja Janeza Janše, v kateri je velenjskemu sodišču med drugim očital, da je "napakirano s člani ali simpatizerji SD", ko je presodilo, da se mora Janša stranki SD opravičiti zaradi izjav o ukradeni vili. Najvišji predstavniki oblasti bi se morali vzdržati diskreditiranja sodišč, menijo v društvu.

Okrajno sodišče v Velenju je namreč razsodilo, da mora Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in se ji v 15 dneh javno opravičiti na Twitterju. Sodba še ni pravnomočna. Sodišče je sicer izdalo zamudno sodbo, ker Janša ni prevzel pošiljke sodišča in posledično v 30-dnevnem roku ni odgovoril na tožbo, pri tem pa je sodišče ugotovilo, da so izpolnjeni tudi drugi pogoji za izdajo zamudne sodbe.

"Gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe," je ob tem zapisal Janša.

V Slovenskem sodniškem društvu so v današnji izjavi za javnost zapisali, da je omenjena premierjeva izjava "nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča oz. do sodišča kot temeljne institucije pravne države".

Poudarili so, da vsaki stranki postopka ustava in zakoni zagotavljajo enako varstvo pravic; med temi so tudi pravna sredstva v civilnih postopkih.

Ob tem pa so dodali, da mora pravna država temeljiti na medsebojnem sodelovanju, spoštovanju in zaupanju v institucije, najvišji predstavniki oblasti pa bi morali biti zgled temu ter se vzdržati diskreditiranja sodišč, ki so nepogrešljiv gradnik pravne države.

Loading...