stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Afera »ukradena vila«: Tanja Fajon na »zagovor« k Judom

Deli na:
Afera »ukradena vila«: Tanja Fajon na »zagovor« k Judom

Tanja Fajon - Foto: Bobo

Po besedah naših virov se je predsednica SD za danes dogovorila za sestanek s predstavniki Evropskega judovskega kongresa. Gre za vprašanje sedeža SD, ki je bila nekdaj v lasti ljubljanske judovske družine Moskovič, umrle v holokavstu. Država po drugi svetovni vojni do vile (na stranko je bila prenesena 1993) ni prišla na pošten način.

S predstavniki Evropskega judovskega kongresa naj bi se Fajonova sestala danes. Kot je znano, je Evropska judovska skupnost (European Jewish Association) nedavno na stranko SD naslovila poziv, naj to vilo vrne judovski skupnosti in s tem popravi zgodovinsko krivico. Velja opozoriti, da omenjena judovska organizacija nima nobene zveze z Judovsko skupnostjo Slovenije, ki je članica Evropskega judovskega kongresa. Ta je krovna organizacija Judov v Evropi.

Pri SD se že več let branijo, da so do nepremičnine prišli »na legalen in nesporen način« (z menjalno pogodbo z državo leta 1993, torej po osamosvojitvi) ter, da je bila vila prej (leta 1961) »na nesporen način prodana državi«. To drugo nikakor ne drži. Pravna predhodnica SD komunistična partija je s pritiskom na povojno lastnico vile dosegla, da je leta 1961 ta vilo prodala državi.

Še prej pa so komunistične oblasti parcelo, na kateri stoji stavba, prenesle na »družbeno lastnino«. Prav zanimivo bi bilo slišati, kako bo Fajonova ljudem iz Evropskega judovskega kongresa skušala razložiti, da lahko doseže lastnik pri prodaji hiše pošteno ceno, če si država pred tem prisvoji zemljišče, na katerem stoji hiša!

Na SD smo naslovili vprašanje, s kom iz Evropskega judovskega kongresa se bo sestala ga. Fajon, kdaj, kje in ali bo tema pogovorov tudi vprašanje nadomestila Judovski skupnosti Slovenije za po vojni odvzeto premoženje Judov?

Kot pravijo pri SD, se bo njihova predsednica in evropska poslanka Tanja Fajon na svojo pobudo sestala s predstavniki Evropskega judovskega kongresa (European Jewish Congress - EJC), krovno organizacijo judovskih organizacij v Evropi. Srečanje bo potekalo danes (v sredo) v Bruslju, na sestanku pa bo Fajonova predstavnikom EJC predstavila pravna in zgodovinska dejstva v zvezi z Levstikovo 15 v Ljubljani (vila, kjer je sedež stranke SD).

Na članek so se odzvali v SD, njihov dopis objavljamo v celoti:

Na podlagi 26. - 43. člena Zakona o medijih zahtevam objavo popravka in odgovora na članek z naslovom Afera »ukradena vila«: Tanja Fajon na »zagovor« k Judom, ki je bil objavljen na spletni strani reporter.si v sredo, 28. aprila, ob 8.40 in ga je podpisal Nenad Glücks.


Že v naslovu članka Afera »ukradena vila«: Tanja Fajon na »zagovor« k Judom sta zapisani dve trditvi, ki sta deloma sicer postavljeni med navednice, iz česar lahko sklepamo, da se pisec zaveda njune neresničnosti, kljub temu pa bi lahko bili za bralce zavajajoči. Zato zahtevata pojasnilo.

Prvič. Tanja Fajon ne gre na nikakršen zagovor k Judom. Prav danes se bo – na izključno svojo pobudo – sestala s predstavniki Evropskega judovskega kongresa, da bi jim pojasnila zgodovinski razvoj dogodkov glede lastništva hiše na Levstikovi 15, kjer ima sedež stranka SD.    

Drugič. Ne gre za nikakršno afero »ukradena vila«, kot piše avtor članka, temveč za politično motiviran napad, ki ga je sprožil Janez Janša z namenom domače in mednarodne politične diskreditacije stranke SD in njene predsednice Tanje Fajon. Ko ta tema - zaradi jasnih dokazov o lastništvu stavbe - ni dobila večje pozornosti v domačih medijih, mu je sedaj uspelo s pomočjo tuje organizacije. Da vila ni ukradena, pravilno ugotavlja tudi avtor članka, ki je besedno zvezo zapisal v narekovajih.

V nadaljevanju avtor zapiše, da je »… komunistična partija s pritiskom na povojno lastnico vile dosegla, da je leta 1961 ta vilo prodala državi. Avtorjeva trditev je neresnična. Ne obstajajo nikakršna pričevanja ali zapisi, iz katerih bi lahko trdili, da je bila lastnica Dana Kos prisiljena v prodajo vile.     

Nadalje avtor zapiše: »Še prej pa so komunistične oblasti parcelo, na kateri stoji stavba, prenesle na »družbeno lastnino«. Ta trditev ni resnična. Oblasti niso nacionalizirale parcele, na kateri stoji stavba, in tudi ne funkcionalnega zemljišča stavbe (torej dela, ki služi stavbi za redno uporabo), temveč sosednjo nezazidljivo parcelo, ki je stavbi služila kot vrt. Lastnica Dana Kos je imela izrecno zapisano pravico do posedovanja in brezplačnega uživanja te okolice oziroma vrta. Tudi zato je avtorjeva trditev o prisili prodaje zgolj insinuacija.

Še naprej se avtor sprašuje, kako bo »Fajonova razložila, da lahko doseže lastnik pri prodaji pošteno ceno, če si država pred tem prisvoji zemljišče, na katerem stoji hiša.« Najprej je treba ponovno zavreči napačno trditev: država si ni prisvojila zemljišča, na katerem stoji hiša. Glede prodaje pa so dejstva taka: Dana Kos je vilo kupila leta 1947 od zakonitega dediča umrle judovske družine, in sicer za 800 000 dinarjev. Državi jo je prodala leta 1961 za 12 810 030 dinarjev. Namen pogovora evropske poslanke Tanje Fajon s predstavniki Judovskega kongresa ni cenitev vrednosti nepremičnine pred 74 in 60 leti, temveč pojasnilo, kako je prišlo do tega, da ima v tej stavbi sedež stranka Socialnih demokratov, katere predsednica je Tanja Fajon.

Maja Kezunović Krašek, svetovalka
Pisarna poslanke Tanje Fajon