atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janez Janša je kot nekdanji minister Drnovškove vlade omogočil predhodnici stranke SD, da si je prilastila »ukradeno vilo«

Deli na:
Janez Janša je kot nekdanji minister Drnovškove vlade omogočil predhodnici stranke SD, da si je prilastila »ukradeno vilo«

Foto: Arhiv

Zgodba o »ukradeni vili«, ki je zdaj sedež stranke SD, se vleče kot jara kača, dobila je celo mednarodne razsežnosti, čeprav je že nekaj časa jasno, da vila sploh ni bila ukradena. Zgodovinar dr. Renato Podbersič, ki je zaposlen na Študijskem centru za narodno spravo, je januarja 2018 zelo podrobno opisal, kako je nekdanja Moskovičeva vila prešla v last države.

Po vojni je vilo, ki je bila last v Auschwitzu umorjenega judovskega trgovca Feliksa Moskoviča, podedoval brat njegove prav tako umorjene žene Klare Lajtner Ignat in jo leta 1947 prodal Dani Kos, ta pa jo je leta 1961 prodala splošnemu ljudskemu premoženju, torej državi.

Zgodovinar Renato Podbersič potrdil, da vila, v kateri deluje SD, ni bila »ukradena«

Stranka demokratične prenove (SDP), predhodnica SD, je vilo pridobila v last na podlagi menjalne in darilne pogodbe z Republiko Slovenijo za del stavbe državnega zbora na Tomšičevi ulici, v kateri zdaj delujejo poslanske skupine. Gre za stavbo nekdanje banovine, v katero se je po vojni vselila komunistična partija in si jo prilastila.

Pogodbo sta vlada in SDP sklenili 16. marca 1993, v imenu vlade jo je podpisal generalni sekretar Mirko Bandelj, v imenu SDP pa takratni njihov glavni tajnik Mauricio Olenik. Ključno je seveda vprašanje, zakaj se je takratna vlada namesto za sodni spor odločila dogovor z SDP o menjavi prostorov.

Vlado je vodil Janez Drnovšek, skupaj z njegovo LDS so jo sestavljale tudi Združena lista (oziroma SDP), SKD in SDSS (danes SDS). V njej je kot obrambni minister sodeloval tudi Janez Janša, ki danes najbolj očita SD, da domuje v »ukradeni vili«, čeprav ji je to domovanje omogočila prav vlada, v kateri je sodeloval tudi sam.

Zato smo ga avgusta lani vprašali, zakaj ni nasprotoval omenjeni menjalni pogodbi in zahteval, da se premoženje nekdanje ZKS vključno s prostori na Tomšičevi podržavi, ter kaj konkretno je kot član takratne vlade storil, da ne bi prišlo do omenjenega oškodovanja državnega premoženja, ki se je zgodilo z omenjeno menjalno pogodbo med vlado in SDP.

Zakaj Janez Janša kot član Drnovškove vlade leta 1993 ni nasprotoval pogodbi, po kateri je predhodnica SD ukradene prostore na Tomšičevi zamenjala za vilo na Levstikovi?

Predsednik vlade Janez Janša nam na naše vprašanje ni odgovoril, v njegovem kabinetu pa so nas za pridobitev dokumentacije v zvezi z menjalno pogodbo med takratno pogodbo in SD napotili na generalni sekretariat vlade.

Ker je bila dokumentacija o menjalni pogodbi že večkrat objavljena, šlo seveda za sprenevedanje. Janša pa je z molkom pritrdil, da je za to, da SD domuje v »ukradeni« vili (v bistvu so jo dobili v zameno za prostore na Tomšičevi), odgovoren tudi sam.