Revija Reporter
Slovenija

15 ton mesa iz Poljske v skladišču Panvite v Gornji Radgoni

STA

6. feb. 2019 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Delovna skupina za predelavo mesa, ki deluje v okviru upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije, poziva k javni objavi uvoznikov spornega poljskega govejega mesa. Zahteva tudi takojšnjo spremembo zakonodaje, ki ureja javna naročila, da bi imela kakovost in sodelovanje v shemi izbrana kakovost Slovenija prednost pred nižjo ceno.

Člani delovne skupine za predelavo mesa, ki so se sestali v ponedeljek, že dalj časa opozarjajo na uvoz cenejšega govejega mesa iz tujine, ki največkrat pristane v javnih zavodih. Slovenske kmetijske zadruge, ki odkupujejo govedo izključno od slovenskih rejcev in v večini meso označeno s shemo izbrana kakovost Slovenija, zaradi kriterija najnižje cene pogosto niso cenovno zanimive za javne zavode, so sporočili iz zveze.

Tako se v javnih zavodih bolni, ostareli, otroci in šolarji prehranjujejo s cenovno najugodnejšo hrano, ki je lahko vprašljiva z vidika kakovosti. Zato predlagajo, da se zakonodaja, ki ureja javno naročanje popravi tako, da bo imela kakovost prednost pred ceno, ali pa se oskrba s hrano v celoti izloči iz sistema javnega naročanja, so zapisali v sporočilu za javnost.

Po vsej Evropi odmeva primer poljske klavnice, v kateri so klali bolne živali in njihovo meso prodajali kot zdravo. V Sloveniji je uprava za varno hrano ugotovila, da bi lahko bilo spornega okoli 500 kilogramov mesa.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je sicer v ponedeljek ocenila, da je sistem javnega naročanja v Sloveniji "dober, omogoča naročanje hrane preverjene kakovosti in predvsem naročanje hrane lokalnega izvora". Podatki kažejo, da se med 40 in 50 odstotkov hrane naroča od lokalnih dobaviteljev.

O pobudi, da bi hrano izvezi iz sistema javnega naročanja, je dejala, da je načeloma korektna in zveni dobro, bi bilo pa treba v primeru, da bi se tega lotili, zagotoviti nadzor, da ne bi prihajalo do špekulacij in izkrivljanja sistema.

Sporno meso prihaja iz poljske klavnice Elkopol. Poljski organi so prejšnji teden sporočili, da je nosilec živilske dejavnosti v omenjenem obratu izvajal nezakonite dejavnosti, ter da so skupaj s policijo v dodatnih pregledih v zapuščenem prevoznem sredstvu našli bolne živali, ki niso bile primerne na zakol.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin analizira vzorce mesa v Sloveniji, ki bi lahko izhajalo iz sporne klavnice. Kot je objavila minuli petek, so inšpektorji uprave 31. januarja odkrili 15 ton zamrznjenega mesa iz sporne poljske klavnice, ki je v Slovenijo prišlo septembra lani, torej iz obdobja, ko poljski organi še niso zaznali spornih oz. kriminalnih dejanj. Analize še niso končane. Planet TV je včeraj poročal, da je ta 15-tonska pošiljka v skladišču podjetja Panvita v Gornji Radgoni.

V podjetju Panvita so v odzivu na to poročanje zapisali, da so inšpekciji dostavili "vso potrebno dokumentacijo do nivoja ušesne številke živali, ki dokazuje, da meso ni iz sporne klavnice". Dodali so še, da sporna klavnica sicer nikoli ni bila med njihovimi dobavitelji in da zamrznjenega mesa iz te dobave niso uporabili popolnoma nič. To izjavo je v pogovoru za RTV Slovenijo potrdil tudi izvršni direktor podjetja Panvita Toni Balažič.