golavšek novak Odkrito.si

Partner znane Slovenke nepričakovano do bajnega ...

horoskop, nebesna, znamenja, astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 18. aprila

srce ogenj Petisvet.si

Teh 5 nebesnih znamenj lahko do konca aprila ...

madeira, avtobusna nesreča2 Svet24.si

FOTO: Avtobus s turisti zdrsnil s ceste in pristal...

mya-lecia naylor Svet24.si

Šok! Umrla je 16-letna televizijska zvezdnica

Jan Plestenjak (3) Njena.si

Nina Pušlar je tako zavrnila Plestenjaka

saška omeragić Njena.si

Grenka resnica o Saški iz Ljubezni po domače

Slovenija

Panvita grozi vsem, ki so širili laži o njenem mesu

Deli na:
Panvita grozi vsem, ki so širili laži o njenem mesu

Foto: Bobo - Glavni izvršni direktor Panvite Toni Balažič.

Navedbe anonimnega vira o uporabi mesa slabe kakovosti v obratu Panvite so zlonamerne in lažnive, trdijo v Panviti in poudarjajo, da je vse meso iz Panvite kakovostno in neoporečno. Sprašujejo se, zakaj so v aktualni aferi s poljskim mesom edini od uvoznikov izpostavljeni.

"Po analizi navedb t. i. anonimnega vira o uporabi mesa slabe kakovosti lahko v celoti zanikamo resničnost navedb in posumimo v namerno ter škodoželjno širjenje lažnih vesti o našem podjetju, kar bomo posebej preiskali in proti odgovornim ostro ukrepali z vsemi pravnimi sredstvi," sta v današnji izjavi zapisala glavni izvršni direktor Panvite Toni Balažič in predsednik uprave Panvite Peter Polanič.

Kje so bile navedbe anonimnega vira objavljene, v Panviti ne razkrivajo. Planet TV je minuli teden v oddaji Argument sicer objavil navedbe domnevno zaposlenega v Panviti, da mu po delu "s tem mesom" roke smrdijo tako, da se ga vsi izogibajo.

Vodji Panvite poudarjata, da pazljivo izbirajo dobavitelje, ki zagotavljajo ustrezne preglede, potrdila in sledljivost. "Nenazadnje je to potrdil tudi zadnji inšpekcijski nadzor poljske govedine, za katero smo lahko državnim organom ponudili na vpogled celotno dokumentacijo ušesnih številk posameznih živali, izjavo dobavitelja, da nam ni dobavljal iz problematične poljske klavnice, ter ustrezne mikrobiološke in kemijske teste," sta navedla.

Uprava za varno hrano je po navedbah Panvite v pregledu poljske govedine vzorčila v devetih živilskopredelovalnih obratih, v prvem krogu tudi v Panviti MIR. "V javnost so takoj po vzorčenju prišli podatki le o Panviti, tovrstni podatki o drugih podjetij pa ne, kar je sprožilo povsem neupravičene špekulacije o poreklu mesa," sta kritična.Generalni direktor uprave za varno hrano Janez Posedi je v omenjeni oddaji na Planet TV o očitkih, da je uprava s tem, ko je "zamolčala", da je 15-tonska pošiljka mesa v Panviti, ščitila dobavitelje, dejal, da njih zanima pot mesa, torej nadzor varnosti, ne dobavitelji. V primeru ugotovljenih kršitev pa uprava objavi, kdo so kršitelji.

Testi so po besedah Balažiča in Polaniča pokazali, da je kakovost surovin, ki jih uporabljajo v Panviti, neoporečna, obseg vzorčenja pa nakazuje na to, da so tovrstno govedino našli v večini večjih mesnopredelovalnih obratov v tej panogi.

To, da je bila javno izpostavljena le Panvita, po navedbah Balažiča in Polaniča vzbuja sume, da je pri izpostavljanju Panvite "morda šlo za organizirano preusmerjanje pozornosti od zares velikih slovenskih uvoznikov (tudi poljskega) mesa".

V Panviti pravijo, da od več kot 104.000 ton skupnega uvoza mesa in mesnih izdelkov v Slovenijo letno Panvitin uvoz znaša štiri odstotke. Poudarjajo, da meso v Slovenijo uvažajo praktično vsa velika mesno predelovalna podjetja in zadruge, trgovci ter distributerji.

Loading...