900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pobegla zapornika sta prežagala rešetke, a Podržaj trdi, da je rešetka iz dovolj kakovostnega jekla

Deli na:
Pobegla zapornika sta prežagala rešetke, a Podržaj trdi, da je rešetka iz dovolj kakovostnega jekla

Jože Podržaj - Foto: Bobo

Rešetke v koprskem zaporu so dejansko iz manganovega jekla ustrezne kakovosti, je v včerajšnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija povedal prvi mož Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Analizo so odredili po pobegu dveh pripornikov, ko so pravosodni policisti v pismu zasejali dvom v kakovost materiala rešetk.

V včerajšnji oddaji Argument na Planet TV pa je ministrica za pravosodje Andreja Katič povedala, da je od Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij že prejela poročilo o stanju v drugih zavodih za prestajanje kazni v Sloveniji in da so razmere v drugih zavodih boljše. S poročilom, ki ga javnosti niso predstavljali, je včeraj že seznanila tudi vlado, je povedala. "Pričakujem, da bomo naredili akcijski načrt za vsak zavod in videli, kakšno bo stanje po tem. Verjamem, da bo boljše," je še dodala.

Sogovorniki v tokratni oddaji Tarča so se sicer strinjali, da so pravosodni policisti v zaporih preobremenjeni in da je pomanjkanje kadrov akutno.

Katičeva je poudarila, da se problematike zaveda. Napovedala je analizo, s pomočjo katere bodo določili plače uniformiranih policistov. "Pravosodni policisti morajo dobiti ustrezno plačilo," je dejala ministrica in dodala, da se srečujejo z negativnimi pojavi vsak dan. Na Planet TV pa je izpostavila, da je že dobila odobrenih dodatnih 50 zaposlitev.


Ministrica je tudi potrdila, da je iz nepreverjenih virov prejela informacijo, da nekateri koprski pravosodni policisti delajo še v Luki Koper. "Žal so plače v Sloveniji take in tudi to lahko privede do tega," je dodala.

Podržaj je glede tega pojasnil, da je v upravi skupno zaposlenih 865 oseb, dovoljenje za delo še pri drugem delodajalcu pa jih ima 16, ni pa znano, ali kdo dela tudi brez dovoljenja. Poudaril je, da je delo pravosodnega policista v zaporu obremenjeno delo, dela se preveč nadur, so še drugi razlogi pri posameznikih. "Ko so zaslužki relativno skromni, smo kot delodajalci razumevajoči, če posamezniki hočejo delati še drugje," je dodal.

Nekdanji zapornik v koprskem zaporu pa je v posneti izjavi med drugim kritiziral delo paznikov, ki da so nezainteresirani in podkupljivi.

Dušan Valentinčič, direktor koprskega zapora, ki v torek odhaja v pokoj, pa je pojasnil tudi, kaj bi se zgodilo, če bi se pobegla pripornika vrnila v Slovenijo: Znova bi ju priprli, kakih posebnih sankcij pa naša zakonodaja za pobeg pripornika ne predvideva. Preiskava pobega se po njegovih besedah nadaljuje. Šest paznikov pa je po navedbah v oddaji Argument dobilo opomine.