premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

doncic slovenija dj 1 Ekipa24.si

Uh, kako je po nosu udarila Dončića! Slovenski ...

009 Njena.si

Slovenska pevka Eva Černe se je poročila

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Življenje je najlepše na Dunaju, Ljubljana na 76. mestu

Deli na:
Življenje je najlepše na Dunaju, Ljubljana na 76. mestu

Foto: Profimedia

Dunaj ostaja mesto z najboljšo kakovostjo življenja. Že osmo leto zapored se je zavihtel na vrh lestvice kakovosti življenja, ki jo pripravlja mednarodno svetovalno podjetje Mercer.

Ljubljana je letos med 231 mesti ponovno zasedla 76. mesto, ki si ga deli z južnokorejsko prestolnico Seul.

Sicer pa se lestvica do 10. mesta v primerjavi z lanskim letom ni precej spremenila, izhaja iz lestvice, objavljene na Mercerjevi spletni strani. Dunaju tako sledijo Zürich, Auckland, München, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, in Koebenhavn, deseto mesto pa si delita Sydney in Basel, ki je tudi edina novost med top 10.

Med evropskimi mesti so visoko uvrščena še Amsterdam (12. mesto), Berlin (13. mesto), Bern (14. mesto), Hamburg (19. mesto), Stockholm (20. mesto), Luxembourg (21. mesto), Nürnberg (24. mesto), Stuttgart (26. mesto) in Bruselj (27. mesto). Ta je v primerjavi z lani izgubil šest mest, padcu pa naj bi botrovali teroristični napadi in varnostni problemi.

Med mesti srednje in vzhodne Evrope je ponovno najvišje uvrščena Praga (69. mesto), sledita ji Ljubljana in Budimpešta na 76. oz. 78. mestu.

Ljubljana je med mesti nekdanje Jugoslavije, ki so se uvrstila na lestvico, najvišje na lestvici - Zagreb je na 98. mestu, Beograd na 138. mestu, Sarajevo na 159. mestu in Skopje na 161. mestu. Medtem ko sta Ljubljana in Zagreb ohranili svojo uvrstitev z lanskega leta, je Beograd skočil za tri mesta, Sarajevo in Skopje pa sta izgubila po eno oz. dve mesti.


Med evropskimi mesti so sicer najnižje na lestvici uvrščeni Sankt Peterburg in Tirana (176. mesto) ter Minsk (189. mesto).

V Kanadi je kakovost življenja najboljša v Vancouvru (5. mesto), Torontu (16. mesto) in Ottawi (18. mesto). V ZDA pa je najboljša kakovost v San Franciscu (28. mesto), Bostonu (35. mesto), Honoluluju (36. mesto) in New Yorku (44. mesto).

V azijsko-pacifiški regiji je najvišje uvrščen Singapur (25. mesto). V vzhodni Aziji so v samem vrhu japonska mesta, Tokio je na 47. mestu, sledijo Kobe (50. mesto), Yokahama (51. mesto) in Osaka (60. mesto). Honkgkong je uvrščen na 71. mesto.

Dubaj je še naprej mesto z najboljšo kakovostjo življenja na Bližnjem vzhodu in Afriki, uvrstil se je na 74. mesto, sledi Abu Dabi na 79. mestu.

Mesta z najslabšo kakovostjo življenja so po oceni Mercerja Sana (229. mesto), Bangui (230. mesto) in Bagdad (231. mesto)

Mercer lestvico sestavlja na podlagi 39 kriterijev, upošteva pa tako socialne in ekonomske vidike, trajnostni razvoj, dostopnost in kakovost zdravstvene oskrbe, izobraževalni sistem, stanovanjsko in okoljsko politiko, varnost, javni prevoz kot tudi ponudbo na področju kulture, gastronomije in športa.