tularemija Svet24.si

Na Gorenjskem devet okužb s tularemijo ali ...

alfi-nipič Svet24.si

Alfi Nipič: »Nisem bil prepričan, da bom sploh ...

Gasilci PGD Prevalje Necenzurirano

Zlorabe ali napake: zakaj so gasilska društva ...

uber ss Reporter.si

Kako sta Nika Kovač in Golobova koalicija ...

messi gleženj 1 Ekipa24.si

Pogled na Messijev gleženj je šokiral vse, zdaj ...

Nuša Lesar Njena.si

Svet na kanalu A znova v družbi Nuše Lesar

luka doncic reklama Ekipa24.si

Vsi govorijo o Dončićevem izboru pesmi v kultni ...

Magazin

Beneški zlati lev venezuelskemu filmu Desde alla

Deli na:
Beneški zlati lev venezuelskemu filmu Desde alla

Foto: Getty/Guliver Images

Zlatega leva za najboljši film na 72. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je prejel venezuelski film Desde alla režiserja Lorenza Vigasa. Vigasov celovečerni prvenec pripoveduje o čustvenem in seksualnem odnosu med moškim srednjih let in najstnikom. To je prvi zlati lev za Venezuelo. Nagrade so podelili na nocojšnji slovesnosti.

Veliko nagrado žirije si je prislužil ameriški stop-motion animirani film Anomalisa, katerega režijo podpisujeta Duke Johnson in Charlie Kaufman. Slednji je napisal scenarij o moškem, ki ga ohromi njegova svetovljanskost.

Srebrnega leva za režijo je žirija prisodila Argentincu Pablu Traperu za film El Clan, gangsterski in družinski prikaz Arquimedesa Puccia, ki je v 80. letih minulega stoletja obogatel z izsiljevanjem in ugrabitvami.

Za najboljšo moško vlogo je bil nagrajen Fabrice Luchini za vlogo v filmu L'hermine scenarista in režiserja Christiana Vincenta. Luchini je v filmu upodobil strogega sodnika, ki v dolgi karieri nikoli ni prisodil nižje kazni od desetih let. V filmu vodi proces, v katerem je moški obtožen za uboj hčere, česar nikakor ne prizna. Vincent pa je bil nagrajen za scenarij za film.

Za najboljšo žensko vlogo je bila nagrajena Valeria Golino za vlogo v filmu Per amor vostro. Režijo filma, katerega dogajanje je postavljeno v Neapelj, podpisuje Giuseppe M. Gaudino.

V tekmi za zlatega leva je bilo letos 21 filmov, pri čemer so prevladovali ameriški in italijanski filmi.

Devetčlanski žiriji, ki je odločala o dobitniku zlatega leva, je predsedoval mehiški režiser Alfonso Cuaron, v njej so bili še poljski režiser Pawel Pawlikowski, turški režiser Nuri Bilge Ceylan, francoski pisatelj, scenarist in režiser Emmanuel Carrere, italijanski režiser Francesco Munzi, tajvanski režiser Hou Hsiao-hsien, nemška igralka Diane Kruger, škotska režiserka in scenaristka Lynne Ramsay ter ameriška igralka in režiserka Elizabeth Banks.

Zlatega leva za življenjsko delo je letos prejel francoski režiser Bertrand Tavernier. Direktor festivala Alberto Barbera ga je označil kot "dovršenega, nekonformističnega in neomajno eklektičnega avtorja".

Mostro, ki se ob Cannesu in Berlinu uvršča med najpomembnejše filmske festivale na svetu, je letos odprla svetovna premiera gorniške srhljivke v 3D tehniki Everest v režiji Baltasarja Kormakura.

Lani je zlatega leva za najboljši film na festivalu dobil švedski nadrealistični film Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju režiserja Roya Anderssona.