ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nesrečniki osvojili tri zlate globuse, Misija Argo dva

Deli na:
Nesrečniki osvojili tri zlate globuse, Misija Argo dva

Foto: Reuters

Filmska izvedba Hugojeve drame Nesrečniki je na sinočnji podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus pobrala nagrado za najboljši glasbeni film ali komedijo, poleg te pa še dva igralska zlata globusa. Za najboljši film je bila razglašena Misija Argo, zlati globus pa je dobil tudi njen režiser Ben Affleck.

Podelitev nagrad Združenja tujih dopisnikov Hollywooda, ki je tudi dobra napoved za oskarje, je potekala v hotelu Beverly Hilton, v prenosu televizije NBC. Vodili sta jo komedijantki Tina Fey in Amy Poehler, ki sta poskrbeli za sproščeno vzdušje s šalami na račun znanih osebnosti.

Affleck, ki letos ni med nominiranci za oskarja za režijo, je ob prevzemu nagrade dejal, da ni pomembno, za katero nagrado gre, temveč je vesel, da je lahko v družbi znamenitih nagrajencev. Hugh Jackman je dobil zlati globus za najboljšo moško vlogo v glasbenem filmu ali komediji, Anne Hathaway pa je priznanja za Nesrečnike zaokrožila z zlatim globusom za stransko žensko filmsko vlogo.

Zlati globus za glavno žensko vlogo v glasbenem filmu ali komediji je prejela Jennifer Lawrence ("Silver Linings Playbook"), ki je spravila v smeh prisotne z izjavo, da na nagradi piše, da je premagala Meryl. Bolj znana igralka Meryl Streep je bila nominirana za vlogo v filmu Kako začiniti zakon, vendar je na podelitvi ni bilo. Lawrencova se je zahvalila tudi producentu Harveyju Weinsteinu za "vse, ki jih je pobil, da je lahko na odru za nagrajence".

Zlati globus za glavno žensko vlogo v filmu - drami je dobila Jessica Chastain (00:30 - Tajna operacija). Zlati globus za za stransko moško filmsko vlogo pa je dobil Christopher Waltz (Django brez okovov). Režiser filma Quentin Tarantino prav tako ni ostal praznih rok, saj je dobil zlati globus za scenarij.

Chastainova je bila skupaj s filmom, ki pripoveduje zgodbo o lovu na terorističnega voditelja Osamo bin Ladna, deležna zbadljivk Poehlerjeve. Film poveličuje vlogo mučenj terorističnih osumljencev in Poehlerjeva je dejala, da glede mučenja zaupa režiserki Kathryn Bigelow, saj je bila tri leta poročena z režiserjem Jamesom Cameronom.


Največji poraženec podelitve v hotelu Beverly Hilton je zagotovo zgodovinski film o predsedniku ZDA v času državljanske vojne Lincoln, ki je od sedmih nominacij na koncu dobil le zlati globus za glavno moško vlogo v filmu-drami. Dobitnik Daniel Day Lewis se je za sodelovanje posebej zahvalil režiserju Stevenu Spielbergu, ki bo tako moral na naslednjo priložnost čakati na podelitvi oskarjev 24. februarja.

K boljšemu rezultatu filmu Lincoln ni pripomogel niti nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ki je film presenetljivo najavil. Amy Poehler se je ob tem pošalila z besedami: "Kako razburljivo. Tole je bil mož Hillary Clinton". Poehlerjeva je med drugim znana po svoji komični upodobitvi Clintonove v oddaji Sobotna noč v živo.

Avstrijski film Ljubezen je slavil v kategoriji tujih filmov, njegovo zmago pa je naznanil slavni Američan avstrijskega rodu in nekdanji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger. Med nagrajenkami je bila tudi Jodie Foster, ki je prejela nagrado za življenjsko delo Cecil B. DeMille. Pevka Adele pa je prejela zlati globus za naslovno pesem zadnjega filma o Jamesu Bondu Skyfall.

V televizijskem delu podelitve je vlogo favorita uresničil film o nekdanji republikanski podpredsedniški kandidatki Sarah Palin ("Game Change"), ki je dobil zlati globus za najboljšo mini serijo ali televizijski film. Slavila je tudi glavna igralka Julianne Moore in stranski igralec Ed Harris, ki je v filmu upodobil senatorja Johna McCaina.

Dobro se je odrezala še serija televizije Showtime o vojni proti terorizmu "Homeland", ki je bila razglašena za najboljšo televizijsko dramo. Zlata globusa sta prejela tudi glavna igralca Damian Lewis in Claire Danes. Kevin Costner je pobral nagrado za glavno vlogo v mini seriji ali televizijskem filmu ("Hatfields & McCoys").

Za najboljšo televizijsko serijo, komedijo ali muzikal je bila razglašena serija televizije HBO Dekleta. Svojo prvo nominacijo je v tej kategoriji za glavno žensko vlogo izkoristila Lena Dunham, zlati globus za glavno moško vlogo pa je dobil Don Cheadle ("House of Lies").