GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zlati globusi: Povratnik z Leonardom DiCapriom veliki zmagovalec med dramami

Deli na:
Zlati globusi: Povratnik z Leonardom DiCapriom veliki zmagovalec med dramami

Foto: Getty Images

Film Povratnik režiserja Alejandra Inarrituja z Leonardom DiCapriom v glavni vlogi je na sinočnji 73. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad Združenja tujih dopisnikov Hollywooda osvojil zlati globus za najboljšo dramo, z zlatim globusom za DiCapria in Inarrituja pa jih je skupaj osvojil tri.

Film Carol s petimi nominacijami je ostal brez nagrad, kakor tudi film o finančni krizi v ZDA Velika poteza.

Za najboljši glasbeni film ali komedijo je bil razglašen Marsovec, zlati globus je za glavno vlogo v tej kategoriji pobral tudi Matt Damon. Dva zlata globusa je dobil tudi film Steve Jobs sicer za najboljši scenarij (Aaron Sorkin) in stransko žensko vlogo v drami (Kate Winslet).

V filmskih kategorijah so nagrade pobrali med drugim tudi Jennifer Lawrence za glavno vlogo v glasbenem filmu ali komediji (Joy), Sylvester Stallone za najboljšo stransko vlogo (Creed), Brie Larson za glavno vlogo v drami (Soba).

Globus je prejel še sporni film Quentina Tarantina Hateful Eight za izvirno filmsko pesem, risanka Vrvež v moji glavi je osvojila globus za animirani film, med tujejezičnimi filmi pa je konkurenco ugnal madžarski Savlov sin.

V televizijskih kategorijah sta glavni nagradi odnesli dve novi seriji. Mr. Robot je dobil globus za najboljšo dramsko serijo, Mozart v džungli pa za najboljšo komedijo. Javna televizija PBS je dobila globus za najboljšo televizijsko serijo ali film (Wolf Hall), John Hamm pa je dobil že svoj drugi globus za glavno moško vlogo v dramski televizijski seriji Oglaševalci.

Komično kategorijo televizijskih serij je med moškimi glavnimi igralci osvojil Gael Garcia Bernal (Mozart v džungli), zlati globus za glavnega igralca v seriji ali filmu pa je dobil Oscar Isaac (Pokaži mi junaka). Med nagrajenkami sta bila tudi Lady Gaga za glavno vlogo v televizijski seriji ali filmu (Ameriška grozljivka) in Christian Slater za stransko moško vlogo v enaki kategoriji.

Taraji P. Henson je osvojila globus za glavno žensko dramsko vlogo v televizijski seriji (Empire), Maura Tierny (Afera) pa za stransko žensko vlogo v televizijski seriji ali filmu. Svoj prvi zlati globus je osvojila Rachel Bloom za glavno žensko vlogo v komediji (Crays Ex-Girlfriend).

Podelitev iz hotela Beverly Hilton v prenosu televizije NBC je po nekaj letih premora ponovno vodil britanski komik Ricky Gervais, ki je znan po neposrednih zbadljivkah in tudi tokrat ni razočaral. Njegov humor, ki povsem ustreza zelo sproščenemu vzdušju zlatih globusov, kjer alkohol teče v potokih, je bil strupen od začetka do konca.

"Nocoj bom prijazen, ker sem se spremenil. Sicer ne tako zelo kot Bruce Jenner, ki je postala Caitlyn Jenner," je začel in nadaljeval s tako hudimi žaljivkami na račun igralca in režiserja Mela Gibsona, da ga je televizija NBC v tem delu povsem cenzurirala.

"Podelitev gosti televizija NBC, kar je prav, ker je resnično nepristranska, saj je edina televizija brez nominacije," je bil neusmiljen tudi do delodajalca.

"Vsi skupaj ste odurna, tablete goltajoča in spolno izprijena svojat. Opravil bom svoj monolog in se grem skrit nekam, kjer me ne najde niti Sean Penn," je dejal, s čimer je namignil na Pennov intervju z El Chapom, zaradi katerega je mehiška policija v petek ujela nevarnega mamilaškega gangsterja.

"Katoliška cerkev je besna na film Spotlight, ki je razkril, da je pet odstotkov duhovnikov spolno zlorabljalo otroke. Roman Polanski temu pravi najboljši film o zmenkih sploh," si je Gervais privoščil hkrati cerkev in režiserja, znanega po spolnem odnosu z mladoletnico pred več desetletji.

Tudi drugim svetim kravam, kot je trenutno ljubimka Hollywooda Jennifer Lawrence, ni bilo prihranjeno. "Zahteva enako plačilo za ženske v Hollywoodu in vsi so jo podprli. Medicinske sestre in tovarniški delavci so na ulici, ker se sprašujejo kako hudiča lahko 25-letnica preživi z 52 milijoni dolarjev. Jaz sem plačan enako kot Tina Fey in Amy Poehler lani. Nisem kriv, če si želita tako neumno razdeliti denar."

"Če boste nocoj zmagali, ne smete pozabiti, da ni nikomur toliko mar za to nagrado, kot je vam. Ta nagrada je ničvreden kos kovine, ki vam jo želijo dati prijazni in zmedeni ostareli novinarji, da se potem lahko z vami fotografirajo," je med drugim povedal voditelj. Nasveta dobitniki večinoma niso upoštevali in so z zahvalnimi nagovori ves čas kršili dogovorjeni čas.

Stallone se je zahvalil "namišljenemu prijatelju Rockyju Balboi", ni se pa zahvalil glavnemu igralcu v filmu Creed Michaelu B. Jordanu in režiserju Ryanu Cooglerju in po družabnih medijih so se začeli vrstiti namigi o rasizmu. Stallone je napako popravil med odmorom za oglase, ko se je vrnil na oder.

Brie Larson je problem zahvaljevanja rešila tako, da je vsem, ki jih je pozabila, obljubila voščilnico z ustrezno vsebino.