natalia in charlie Odkrito.si

Ko pred kamerami preskakujejo ljubezenske iskrice ...

slape, prometna nesreča Svet24.si

VIDEO: Takšno razdejanje je povzročil pobegli ...

plesen Svet24.si

To se zgodi, če živiš v toksičnem okolju!

bernard brscic norma korosec bobo Svet24.si

Ljubezen na desnici: med Bernardom Brščičem in ...

miro cerar dopust 1 Svet24.si

Miro Cerar se je javil z letošnjega dopusta

janja garnbret bobo 2 Njena.si

To je moški, ki ga ljubi plezalna šampionka

rebeka dremelj Njena.si

Rebeka Dremelj ogorčena nad egoistično družbo

Magazin

Zimsko nogometno prvenstvo v Katarju bo zamajalo koledar športnih tekmovanj

Deli na:
Zimsko nogometno prvenstvo v Katarju bo zamajalo koledar športnih tekmovanj

Foto: Fifa

Mednarodna nogometna zveza je predlagala, da bi Katar SP 2022 priredil pozimi. Posebna delovna skupina se je za zimski datum zavzela zato, ker se želi izogniti visokim temperaturam v tej zalivski državi, ki jih sicer prinaša dosedanji uveljavljen termin meseca junija. Neuradno naj bi bilo prvenstvo na sporedu med 26. novembrom in 23. decembrom.

Uradno naj bi Fifa prvenstvo potrdila na zasedanju 19. in 20. marca v Zürichu, a že po današnji informaciji je v nogometnem svetu slišati zelo različne odmeve.

Viri, gre za neuradne informacije, trdijo, da je Fifa oblikovala predlog, ki predvideva, da morajo klubi nogometaše dati na voljo reprezentancam do 19. novembra, kar je le teden dni pred svetovnim prvenstvom. To seveda ni po godu selektorjem. Drugače je na ravni klubov. Nemška bundesliga je že zahtevala, da Fifa oblikuje delovno skupino, ki bo primerno oblikovala in uskladila tudi klubska tekmovanja. "Samo določitev datuma prvenstva ni dovolj. Fifa mora pripraviti konkretne rešitve, s katerimi bodo zadovoljni vsi," je dejal poslovodja lige Andreas Retting.

Retting je poudaril, da je vesel, da ugibanj o tem, kdaj prvenstvo bo, konec. Po drugi strani pa je poudaril, da gre za obdobje, ki je za evropske klube pomembno po organizacijski in marketinški plati ter da je treba biti pozoren na obremenitev najboljših nogometašev. Vsa ligaška tekmovanja bodo prisiljena tudi v spremembo tekmovalnega koledarja.

Zelo zadovoljni pa so s terminom pri Mednarodni smučarski zvezi. Tam so glede na poletne temperature na Arabskem polotoku pričakovali odločitev o zimskem prvenstvu, a se obenem bali, da bi termin lahko sovpadal z zimskimi olimpijskimi igrami istega leta. "Veseli smo, da se je Fifa odločila za termin, ki se ne križa z olimpijskimi igrami. Kaj to pomeni za sezono svetovnega pokala 2022/23, pa je težko napovedati, saj koledarjev za to obdobje še ni," je dejal predsednik Fis Gian Franco Kasper.

Projekt bo zelo zahteven tudi za televizije, saj gre za obdobje, ko so prav vsi zimski športi na prvem prednovoletnem vrhuncu. Dogodki se bodo bržkone prekrivali. Oglasili so se tudi prvi gostinci, ki običajno z velikimi nogometnimi tekmovanji, kot sta evropsko in svetovno prvenstvo, v poletnih mesecih v vsakem parnem letu dobro zaslužijo. Z zimskim tekmovanjem bo to seveda drugače. A slednji imajo kar nekaj časa, da si za gledalce izmislijo ponudbo, ki jih bo velikem številu pritegnila tudi v zaprte prostore.

Vprašanja, ki so v preteklosti burila duhove zaradi dodelitve prvenstva Katarju, so vse bolj v ozadju. Korupcijske afere, s katero naj bi Katar prišel do prvenstva, ne omenja nihče več. Katarski predstavnik v Fifi, Bin Hamam, je doživljenjsko suspendiran, ker naj bi ob kandidaturi kar 30 afriškim državam za glas nakazal visoke vsote. Strah pred vročino je s prestavitvijo na zimo splahnel, saj so poleti temperature v Katarju 40 in več stopinj Celzija, pozimi pa prijetnih 15 stopinj nižje. O človekovih pravicah in pogojih skoraj izključno tuje delovne sile, ki gradi infrastrukturo v Katarju, pa se govori le še ob smrti delavcev. Mednarodne organizacije so v zvezi s tem izračunale, da bi na deloviščih v Katarju glede na zdajšnje pogoje dela lahko umrlo do 4000 ljudi, Katarci pa so obljubili, da bodo pogoje izboljšali.

Loading...