Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Začenja se Borštnikovo srečanje

Deli na:
Začenja se Borštnikovo srečanje

SNG Maribor - Foto: Bobo

Festival Borštnikovo srečanje (FBS) bo z današnjim slovesnim odprtjem dobil poln zagon. Po nocojšnji uprizoritvi gostujoče plesne predstave Plameneča voda v izvedbi reškega Baleta se bodo v prihodnjih dneh zvrstile predstave v tekmovalnem in spremljevalnem programu, konec prihodnjega tedna pa bo festival zaključila podelitev nagrad.

Festival se je začel v ponedeljek s programskima sklopoma Mlado in Študentsko gledališče, ki so ju uvedli pred dvema letoma. Z današnjim slovesnim odprtjem pa se bo nadaljeval v formatu kot vrsto let poprej, seveda če bodo to dopuščale epidemiološke razmere v državi.

Sprva je bila kot otvoritvena predstava 55. FBS napovedana uprizoritev Soul Chain koreografinje Sharon Eyal v izvedbi nemške skupine Tanzmainz, a je bila ta iz epidemioloških razlogov primorana odpovedati svoje gostovanje v Bratislavi in Mariboru.

Namesto nje bo festival uradno odprla predstava Plameneča voda (Burning Water) v produkciji Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca z Reke. Predstava v koreografiji grškega koreografa Andonisa Foniadakisa je nastala v okviru programa Evropska prestolnica kulture (EPK) Reka 2020.



Kljub omejitvam potovanj zaradi novega koronavirusa so po besedah umetniškega direktorja FBS Aleša Novaka vztrajali pri mednarodni razsežnosti festivala, saj sta mednarodna izmenjava in uveljavljanje slovenske gledališke ustvarjalnosti v tujini med njegovimi glavnimi poslanstvi. "Borštnikovo srečanje se umešča v širši evropski prostor," je izpostavil.

Jedro festivala je sicer še vedno tekmovalni program z izborom del slovenske gledališke produkcije v pretekli sezoni. Za festivalske nagrade se bo letos potegovalo devet uprizoritev, ki jih je izbral selektor Rok Bozovičar. Strokovno žirijo, ki jih bo ocenjevala, sestavljajo umetniški direktor mednarodnega gledališkega festivala Bitef Ivan Medenica, režiserja Haris Pasović in Norbert Rakowski, teatrologinja Barbara Orel in dramaturginja Vilma Štritof.

Sklepna slovesnost, ki jo letos režira Edward Clug, bo v nedeljo, 25. oktobra, ko bodo podeljene festivalske nagrade, vključno z Borštnikovim prstanom. Letošnji prejemnik te najvišje nagrade za igralsko ustvarjalnost v Sloveniji je Peter Boštjančič.