mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za soboto, 8. avgusta

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

98c2a4dac65a9cdbf39e7a9fffdac4bf Svet24.si

Državni zbor ima talent, politiki iščejo ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Magazin

Na Jesenicah se začenjajo 32. Čufarjevi dnevi

Deli na:
Na Jesenicah se začenjajo 32. Čufarjevi dnevi

Festival ljubiteljskih gledališč - Foto: gledalisce-tc.si

S predstavo domače gledališke skupine se bodo drevi ob 19.30 v Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah začeli 32. Čufarjevi dnevi. Festival ljubiteljskih gledališč bo do 20. novembra postregel z enajstimi raznolikimi gledališkimi predstavami. Ob zaključku bodo najboljšim podeljene Čufarjeve plakete, mladim ustvarjalcem pa priznanja Nova gaz.

Že tretje leto zapored je tekmovalne predstave festivala izbral dramski igralec in gledališki režiser Iztok Valič. Kot je pojasnil na novinarski konferenci minuli teden, je ob ogledu vseh 27 predstav odraslih skupin in petih v kategoriji mladinskih predstav videl, da se ljubiteljskemu gledališču ni bati za naslednike, saj mladi s svojo igro in izborom tematik predstavljajo možnost razvoja vseh ljubiteljskih gledališč.

V treh letih selektorstva je opazil razvoj ljubiteljskega gledališča. Opazil je spremembe v zborni govorici in primernejši uporabi dialekta, pri izbiri tematike pa se je razvila samozavest, da ljubiteljska gledališča iščejo samostojno pot in se odločajo tudi za tekste, ki ne služijo zgolj smehu gledalcev.

Valič je prepričan, da se kakovost letošnjega festivala kaže v tem, da poudarja različnost in drugačnost. Vsaka izmed letošnjih predstav namreč prinaša drugačno gledališče - drugačno vizijo, podobe, raziskovanje in iskanje gledaliških skupin.Direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice Branka Smole je pojasnila, da Čufarjev festival tokrat spoznava različne poti, po katerih so krenila današnja ljubiteljska gledališča, da bi gledalcem sporočila resnico - s smehom, nasmehom, solzami, glasbo, besedo ali gibom. Iščejo jih v komediji, satiri, grozljivki, kabaretu, muzikalu in šovu.

V sedmih dneh se bo zvrstilo 11 predstav. Šest se jih bo potegovalo za Čufarjeve plakete, štiri predstave mladinskih gledaliških skupin pa se bodo borile za nagrado Nova gaz. Festival bo sklenila premiera domače gledališke skupine Vozi, Miško!. Smrtno resna komedija je narejena po scenariju za film Ko to tamo peva Dušana Kovačevića v priredbi in režiji Gregorja Čušina.

Pred drevišnjim začetkom festivala, ki vsako leto poteka ob obletnici rojstva pesnika, dramatika in pisatelja Toneta Čufarja (1905-1942), bodo pred Čufarjev spomenik na Jesenicah položili cvetje. Sledila bo prva tekmovalna predstava, in sicer romantična komedija Za zmeraj s songi Gregorja Čušina in Nataše V. Trseglav v režiji Gabra K. Trseglava in izvedbi domačega gledališča.

Loading...