stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Leninova glava bo osrednji eksponat muzeja v berlinski utrdbi Spandau

Deli na:
Leninova glava bo osrednji eksponat muzeja v berlinski utrdbi Spandau

Foto: Getty Images

Ogromna, 3,5 tone težka glava sovjetskega politika Vladimirja Iljiča Lenina, ki je bila nekdaj del Leninovega kipa v vzhodnem Berlinu, bo eden od osrednjih eksponatov muzeja v berlinski utrdi Spandau. Muzej, v katerem bodo predstavljeni spomeniki s politično konotacijo, bodo odprli konec aprila.

Turisti, ki obiščejo Berlin, se pogosto čudijo, kje so vsi cesarski, nacistični in komunistični spomeniki iz pestre zgodovine mesta. Nekatere od skulptur so bile uničene, spet druge so bile uskladiščene, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Razstavili bomo okoli 100 originalnih spomenikov ali njihovih delov. Način, kako so ravnali z njimi, veliko pove o nemški zgodovini," besede vodje muzeja Andree Thiessen povzema dpa.

Leninova glava, ki je nezmotljiva priča komunističnega vzhodnega Berlina, bo zagotovo eden od vrhuncev postavitve z naslovom Razkrito: Berlin in njegovi spomeniki.

Glava je bila nekdaj del skoraj 19 metrov visokega kipa Lenina, ki se je pel nad vzhodnim Berlinom. Po padcu komunizma je bil prevrnjen in razbit na več kot 100 kosov ter zakopan. Glavo so lani septembra izkopali v nekem peskokopu v južnem delu Berlina.

"Lenina so očistili in je v dobrem stanju. Tako kot vseh drugih eksponatov na razstavi, se ga bodo obiskovalci lahko tudi dotaknili," je še dejala Thiesseova.