dejan-vunjak Dobra karma

9 let po Brendijevi smrti njegov sin še vedno ...

jake-paul Svet24.si

FOTO: Posebne enote na domu internetnega zvezdnika...

jansa bajuk FB Reporter.si

»Matej Tonin bo moral biti bolj previden, kot je ...

knjižnica šiška Svet24.si

Incident v ljubljanski knjižnici: vstopila brez ...

Screenshot 2020-08-05 at 18.39.43 Necenzurirano

Banjalučani in bivši šef Darsa med krizo ...

rtvs, radiotelevizija slovenija Odkrito.si

Počasen razpad RTV SLO

Zvezdana Mlakar 3 Njena.si

Zvezdana Mlakar se je zlomila

Magazin

Avstralski poklon igralki Marilyn Monroe

Deli na:
Avstralski poklon igralki Marilyn Monroe

Foto: Arhiv Reporterja

V avstralskem umetnostnem muzeju Murray je na ogled potujoča razstava, posvečena sloviti ameriški igralki Marilyn Monroe. Postavitev Marilyn: Slavljenje ameriške ikone prinaša več kot 100 del, ki jih je kot muza navdahnila Monroejeva. Dela med drugimi podpisujejo Cecil Beaton, Henri Cartier-Bresson, Milton H. Greene in Andy Warhol.

Kustosinja muzeja Murray Bianca Acimovic je povedala, da je večina razstavljenih del nastala šele po igralkini smrti. Dodala je, da je bila sicer igralka čislana že za časa življenja, neverjetno pa se ji zdi, kako se je slava Monroejeve po smrti le še povečala.

Projekt Marilyn: Slavljenje ameriške ikone je zasnovan kot potujoča razstava, ki je bila doslej že na ogled v Braziliji in v več ameriških mestih. Avstralska postavitev je razširjena z deli lokalnih umetnikov, kot sta pristaš pop arta Richard Larter ter modni oblikovalec Jenni Kee.

V avstralskem umetnostnem muzeju Murray je potujoča razstava na ogled do 8. maja, gostovanje se bo jeseni sklenilo v ameriškemu Teksasu, piše spletni portal CNN.

Monroejeva se je rodila 1. junija 1926 s pravim imenom Norma Jeane Mortenson. Otroštvo je zaradi odsotnega očeta, ki je ni nikoli priznal za svojo hčer, in duševne bolezni matere preživljala v rejniških družinah.

Lik trapaste blondinke, ki zmede in zapeljuje moške z naivnostjo, je ovekovečila v filmu Gospodje imajo raje plavolaske (1953). Za pojavnost Monroejeve je bila značilna zapeljiva čutnost, globoki dekolteji in izzivalna pozibavajoča hoja, zapečatena z avro nedolžnosti, pristnosti, krhkosti in skrivnostnosti.

Njena zvezdniška kariera se je začela s filmom noir Niagara, za vrhunec njene kariere pa veljata komediji Billyja Wilderja Sedem let skomin (1955) in Nekateri so za vroče (1959). Poročni prstan si je nadela trikrat, med izbranci je bil tudi sloviti dramatik Arthur Miller.

Loading...