Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Italiji naj bi zaradi padanja rodnosti podvojili otroški dodatek

Deli na:
V Italiji naj bi zaradi padanja rodnosti podvojili otroški dodatek

Foto: Getty Images

Italijanska ministrica za zdravje Beatrice Lorenzin je predlagala podvojitev otroških dodatkov, kar bi spodbudilo pare, da bi imeli več otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S tem bi se spopadli s padanjem rodnosti, ki je v Italiji zadnja leta zelo izrazito.

Ministrica je dejala, da bo, če ne bodo ničesar spremenili, v obdobju enega desetletja manj kot 350.000 rojstev na leto, kar je kar 40 odstotkov manj kot leta 2010.

Za italijanski časnik La Repubblica je dejala, da bi rada podvojila otroški dodatek, ki zdaj znaša 80 evrov na mesec za družine z nizkim do srednje visokim dohodkom, in uvedla višje dohodke za druge in kasnejše otroke, za kar upa, da bo pare spodbudilo k večjim družinam.

Sedanja politika glede otroških dodatkov velja za otroke, rojene od 1. januarja 2015 do 31. decembra 2017, dodatki pa staršem pripadajo do otrokovega tretjega leta.

Lorenzinova bi rada, da se dostopnost teh otroških dodatkov razširi tudi na tiste, ki so rojeni pred letom 2015, in da se podaljša na obdobje do 2020.

Družinam z višjim prihodkom, tistim, ki imajo obdavčljivi dohodek več kot 25.000 evrov na leto, ta dodatek ne pripada, kar izključuje približno tretjino staršev.

Glede na nov predlog bi bil dodatek na drugega in kasnejšega otroka 240 evrov na mesec za družine s povprečnimi dohodki in 400 evrov na mesec za revne družine.

"V petih letih smo na leto izgubili kar 66.000 rojstev. Če to povežemo z naraščajočim številom starih in kronično bolnih ljudi, dobimo sliko izumirajoče države," je dejala Lorenzinova.

Predlog bo v Bruslju verjetno dvignil veliko prahu, saj Evropska komisija vse bolj pritiska na premierja Mattea Renzija, da čim hitreje zmanjša proračunski primanjkljaj države, saj mora zmanjšati velik državni dolg.