Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Cannesu se danes začenja 68. mednarodni filmski festival

Deli na:
V Cannesu se danes začenja 68. mednarodni filmski festival

Foto: Reuters

V Cannesu se bo s francosko dramo La tete haute v režiji Emmanuelle Bercot danes začel 68. mednarodni filmski festival. Bercotova bo prva režiserka, ki bo s svojim filmom odprla ta sloviti francoski festival. Film bo prikazan izven konkurence, v tekmi za zlato palmo pa je letos 19 celovečercev. Festival se bo sklenil 24. maja.

V tekmovalnem programu bodo med drugim prikazali filma Carol Todda Haynesa in The Sea of Trees Gusa Van Santa. Paolo Sorrentino v Cannes prihaja s filmom La Giovinezza, Grk Yorgos Lanthimos pa s komedijo The Lobster.

Za zlato palmo se bodo potegovali tudi filmi Sicario v režiji Denisa Villeneuvea, Il racconto dei racconti v režiji Mattea Garroneja in Mia madre Nannija Morettija.

Ob filme velikih svetovnih režiserjev so letos postavili tudi manj znane ustvarjalce. Med njimi sta avstralski režiser Justin Kurzel s filmom Macbeth in madžarski režiser Laszlo Nemes s filmom Saul fia. V tekmovalnem programu bodo prikazali tudi nekaj azijskih produkcij.

Nagrado za življenjsko delo bo prejela Agnes Varda, ki bo tako postala postala prva režiserka s častno zlato palmo.

Nagrado ji bodo izročili ob koncu festivala, ko bodo podelili tudi zlato palmo za najboljši film in druge nagrade. Žiriji tekmovalnega programa predsedujeta brata Joel in Ethan Coen.

Slovenski filmski center (SFC) bo slovensko kinematografijo predstavljal na filmskem sejmu, ki bo spremljal festival, poleg tega bo zastopana tudi v paviljonu kinematografije iz jugovzhodne Evrope.