favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Francosko sodišče prepovedalo predvajanje von Trierjevega Antikrista

Deli na:
Francosko sodišče prepovedalo predvajanje von Trierjevega Antikrista

Foto: Arhiv Reporterja

Francosko sodišče je včeraj zaradi "ekstremnega nasilja" in "nesimulirane spolnosti" prepovedalo nadaljnje predvajanje filma Antikrist Larsa von Trierja. To se je zgodilo skoraj sedem let po tem, ko je prejel nagrado na filmskem festivalu v Cannesu. Sodišče je s tem pritrdilo pritožbi katoliške skupine Promouvoir.

Po prepričanju omenjene skupine bi morali film prepovedati mlajšim od 18 let. Trenutno ima oznako o primernosti za gledalce nad 16 let. Sodišče je razsodilo, da film iz leta 2009, v katerem sta zaigrala Willem Dafoe in Charlotte Gainsbourg, vsebuje prizore, ki jih je treba prepovedati vsem mladoletnikom. Ministrstvo za kulturo je "storilo napako" pri klasifikaciji filma, je presodilo sodišče. Trenutno oznako o primernosti bodo odstranili, dokler ne dobi nove, pa ne more biti predvajan niti v kinematografih niti na televiziji ali pri francoskih internetnih ponudnikih. Tudi videoteke ga ne smejo prodajati ali izposojati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To je že tretji primer, ko je skupina Promouvoir, ki zagovarja tradicionalne vrednote, uspela prepričati francoske sodnike, da so film umaknili iz kinodvoran in trgovin z DVD nosilci. To ji je uspelo že pri dveh drugih filmih z nazornim prikazovanjem spolnosti: film Ljubezen Gasparja Noeja je sodišče prepovedalo julija lani, film Adelino življenje, ki ga je režiral Abdellatif Kechiche in je leta 2013 dobil zlato palmo v Cannesu, pa so umaknili decembra lani zaradi lezbičnih prizorov.

Ljubezen je medtem dobila novo oznako o primernosti predvajanja za gledalce nad 18. letom starosti, medtem ko usoda močno hvaljene lezbične ljubezenske zgodbe še ni določena.

Danski režiser von Trier, ki slovi po provokacijah, je že ob prvem predvajanju Antikrista priznal, da ni primeren za tiste s slabim srcem. Govori o paru, ki se po smrti otroka umakne v gozdno kočo, da bi si zacelil rane in rešil zakon, a stvari se le še poslabšajo. Čeprav je bila Gainsbourgova v Cannesu nagrajena za najboljšo žensko vlogo, je film razdelil kritike. Ti so sicer pohvalili umetniško izvedbo filma, niso pa bili enotni glede vsebine.

Skupina Promouvoir, ki jo vodi nekdanji skrajno desničarski aktivist Andre Bonnet, je pred tem poskušala tožiti tudi enega najbolj priznanih francoskih avtorjev Michela Houellebecqa, ker je trdila, da bi njegov roman Platforma o spolnem turizmu na Tajskem lahko "pokvaril mladino". Ob prepovedi Trierjevega filma pa poročanju AFP grozi še, da bo to skušala doseči tudi za novi film Quentina Tarantina Osovraženih osem ter za francoski najstniški film Bang Gang režiserke Eve Husson.