favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lezbična drama La vie d'Adele je zmagovalka Cannesa

Deli na:
Lezbična drama La vie d'Adele je zmagovalka Cannesa

Foto: Reuters

Zmagovalec 66. filmskega festivala v Cannesu je film "La vie d'Adele" (Adelino življenje) francoskega režiserja tunizijskega rodu Abdellatifa Kechicheja. Ambiciozno zasnovana zgodba o iskanju spolne identitete naslovne junakinje, sedemnajstletne Adele, je prejela zlato palmo. Režiser je nagrado nocoj prevzel v družbi obeh glavnih igralk v filmu.

Drama o človeških razmerjih, ki traja polne tri ure, pripoveduje o Adele, ki po nekaj hipnih zvezah s fanti ljubezen in srečo najde v objemu nadarjene slikarke Emme. Vendar pa je Adelina in Emmina zveza kmalu na preizkušnji, kot se izkaže, jo pogojujejo tudi njune razredne razlike in profesionalne ambicije.

Občinstvo je navdušila predvsem glavna igralka Adele Exarchopoulos, še dolgo pa bo verjetno tekla beseda tudi o 15-minutnih, zelo intenzivnih intimnih prizorih med junakinjama. Vendar kljub temu, da gre za temo lezbične ljubezni, Kechichejevega dela ni mogoče zreducirati na nivo provokacije ali le na prizore spolnosti, ampak gre za univerzalno zgodbo o veliki ljubezni.

Predsednik žirije oskarjevec Steven Spielberg je ob razglasitvi nagrade dejal, da se je žirija letos odločila za neobičajen korak, da počasti trojico - Kechicheja, Exarchopoulosovo in njeno soigralko Leo Seydoux, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Veliko nagrado žirije (Grand Prix) sta prejela brata Joel in Ethan Coen za fim "Inside Llewyn Davis" (V Llewynu Davisu), v katerem sta zaigrala Justin Timberlake in Carey Mulligan.

Nagrado žirije (Prix du jury) si je prislužil japonski film "Soshite Chichi Ni Naru" (Kakršen oče, takšen sin), ki ga je zrežiral Kore-Eda Hirokazu.


Nagrado za najboljšo žensko vlogo je prejela Berenice Bejo, ki je zaigrala v filmu Asgharja Farhadija "Le Passe" (Preteklost). Bejo, ki je zaslovela predvsem z vlogo v filmu Umetnik, je v drami, ki je postavljena v Pariz, upodobila ženo, ki svojega moža prosi, da se vrne iz Irana, da dokončata njuno ločitev.

Nagrada za moško vlogo pa je šla v roke Brucea Derna za vlogo v filmu Alexandra Paynea "Nebraska". Dern v filmu upodobi moškega, ki se odpravi v Nebrasko, da bi bi prevzel milijon dolarjev, ki jih je priigral s stavo.

Nagrado za scenarij je prejel Jia Zhangke za film "Tian Zhu" Ding (Ščepec greha), nagrado za režijo pa si je prislužil mehiški režiser Amat Escalante za film "Heli", brutalno dramo o mehiških mamilarskih vojnah. Režiser je v filmu prikazal družino, ujeto v brutalen ciklus zločina in maščevanja.

Zlata kamera (Camera d'or) je za najboljši celovečerni prvenec, prikazan v kateri od uradnih ali spremljevalnih sekcij, pripadla singapurskemu režiserju Anthonyju Cheno za film "Ilo Ilo".

Žiriji letošnjega festivala je predsedoval ameriški režiser in trikratni oskarjevec Steven Spielberg. V njej so bili še indijska igralka Vidya Balan, japonska režiserka Naomi Kawase, avstralska igralka Nicole Kidman, britanska režiserka in scenaristka Lynne Ramsay, francoski režiser Daniel Auteuil, tajvanski režiser in scenarist Ang Lee, romunski režiser in scenarist Cristian Mungiu in avstrijski igralec Christoph Waltz.

Festival v Cannesu se je začel 15. maja in se je s podelitvijo nagrad sklenil nocoj. Podelitev nagrad je vodila igralka Audrey Tautou, verjetno najbolj prepoznavna po vlogi Amelie.