Revija Reporter
Magazin

V Benetkah letos malo hollywoodskih zvezdnikov

STA

29. avg. 2023 12:32 Osveženo: 12:39 / 29. 8. 2023

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

V Benetkah bo med 30. avgustom in 9. septembrom potekal 80. mednarodni filmski festival. Na letošnji izdaji bo zaradi stavke igralcev in scenaristov v Hollywoodu manjkalo več zvezdnikov, zato bodo večje pozornosti deležni kontroverzni režiserji, kot sta Roman Polanski in Woody Allen. V tekmi za zlatega leva je 23 filmov.

Člani sindikata igralcev SAG-AFTRA med stavko ne nastopajo pred kamerami in ne promovirajo svojih filmov. Zato bo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP denimo na letošnji Mostri manjkala Emma Stone, ki je zaigrala v filmu Poor Things režiserja Yorgosa Lanthimosa. Prav tako na festival ne bo Bradleyja Cooperja, ki podpisuje režijo filma Maestro o legendarnem dirigentu in skladatelju Leonardu Bernsteinu in v katerem je tudi zaigral v glavni vlogi.

Ob objavi napovednika za omenjeni film na internetu so se sicer nekateri obregnili ob odločitev, da so Cooperju za vlogo judovskega skladatelja nadeli velik protetični nos. Menili so, da je odločitev o nošenju umetnega nosu v skladu s stereotipi o Judih. Trije Bernsteinovi potomci pa so se postavili v bran igralcu in pritrdili njegovi odločitvi, "da uporabi ličila, da bi povečal svojo podobnost" z njihovim očetom.

Tekmovalni filmi letošnjega festivala

Poleg Lanthimosovega in Cooperjevega filma sta v tekmovalnem programu letošnjega festivala še filma Dogman Luca Bessona in Priscilla Sofie Coppola, ki pripoveduje o ženi Elvisa Presleyja. The Killer je novi triler Davida Fincherja, v njem je zaigral Michael Fassbender. Pablo Larrain je v tekmi za zlatega leva s filmom El Conde, Michael Mann s filmom Ferrari, biografskim filmom o Enzu Ferrariju, v katerem sta zaigrala Adam Driver in Penelope Cruz.

Nikolaj Arcel se za leva poteguje s filmom Bastarden, Bertrand Bonello z La Bete, Stephane Brize s Hors-Saison, Pietro Castellitto s filmom Enea, Saverio Costanzo s Finalmente l'alba in Edoardo De Angelis z filmom Comandante.

Giorgio Diritti je v glavnem tekmovalnem programu letošnje Mostre s filmom Lubo, Ava DuVernay z Origin, Michel Franco s filmom Memory, Matteo Garrone z Io Capitano, Ryusuke Hamaguchi z Evil Does Not Exist, Agnieszka Holland s filmom The Green Border, Timm Kröger z Die Theorie von Allem, Stefano Sollima s filmom Adagio, Malgorzata Szumowska in Michal Englert s filmom Woman Of ter Fien Troch s filmom Holly.

Igralci v Hollywoodu stavkajo od sredine julija, scenaristi pa so delo opustili že maja. Zaradi stavke so na festivalu že julija zamenjali prvotno načrtovani otvoritveni film Challengers Luce Guadagnina s hollywoodsko zvezdnico Zendayo. Festival bo tako odprl film Comandante režiserja De Angelisa.

Na čelu žirije za leve Damien Chazelle

Žiriji glavnega tekmovalnega programa bo predsedoval režiser filmov Ritem norosti, Dežela La La in Babylon Damien Chazelle. Ameriški režiser je bil sicer že večkrat gost festivala. Najstarejši filmski festivala na svetu je Chazelle odprl dvakrat: leta 2016 z že omenjenim muzikalom Dežela La la in leta 2018 z biografsko dramo Prvi človek.

Ob njem so v žiriji še novozelandska filmska ustvarjalka Jane Campion, ameriška režiserka in producentka dokumentarnih filmov Laura Poitras, britansko-irski dramatik in filmski ustvarjalec Martin McDonagh, francoska filmska ustvarjalka Mia Hansen-Löve, palestinski filmski in gledališki igralec Saleh Bakri, italijanski režiser, skladatelj in producent Gabriele Mainetti, argentinski scenarist in režiser Santiago Mitre in hongkonško-tajvanska igralka Shu Qi.

Dobitnika zlatih levov za življenjsko delo Liliana Cavani in Tony Leung Chiu-wai

Zlatega leva za življenjsko delo bosta prejela italijanska režiserka Liliana Cavani in igralec Tony Leung Chiu-wai iz Hongkonga. Devetdesetletna Liliana Cavani je že leta 1965 na beneškem festivalu prejela leva za film Philippe Petain: Processo a Vichy, znan je tudi njen film Nočni portir iz leta 1974.

Umetniški direktor festivala Alberto Barbera jo je označil kot vsestransko umetnico in jo obenem opisal kot eno najpomembnejših protagonistk nove italijanske kinematografije 60. let prejšnjega stoletja.

Enainšestdesetletni Leung Chiu-wai je leta 2000 prejel nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Cannesu za vlogo v filmu Razpoložena za ljubezen. Odločitev, da prejme zlatega leva za življenjsko delo, je Barbera utemeljil z besedami, da je igralec pri svojem delu vedno gradil most med televizijo, popularno kulturo in umetniškim filmom.

Barbera je sicer med najtežje pričakovanimi filmi letošnje Mostre navedel najnovejše filme Polanskega, Allena, Manna in Sofie Coppola.

Allenov prvi film v francoskem jeziku Coup de Chance bo po besedah Barbere primerljiv z njegovo uspešnico iz leta 2005 Match Point, o filmu Polanskega z naslovom The Palace pa je na predstavitvi programa letošnjega festivala povedal, da je poln nenavadnih podob. Oba bodo prikazali izven glavnega tekmovalnega programa.

Na lanski Mostri je zlatega leva za najboljši film prejel ameriški film Vsa ta lepota in prelivanje krvi v režiji Laure Poitras.