spolni odnos, ženska, moški Svet24.si

Gonoreje sodobna medicina še ni izkoreninila

nariban hren Svet24.si

Izkoristimo »penicilin« z domačega vrta in ...

janša Necenzurirano

Zadnji Janšev juriš #kolumna

milan brglez sta3 Reporter.si

Ozadje Brglezove kandidature: kako ga je Golob ...

doncic (2) Ekipa24.si

Dončić se je pokesal in zadel v srce: Sem povsem...

Princ Andrew, vojvoda yorški, Kralj Charles III, Princ Edward, Grof Wessexa, Anne,Princesa Odkrito.si

Princ Andrew je z Diano načrtoval zaroto proti ...

zidan Ekipa24.si

Zidane preživel grozljiv padec s konja, skoraj bi...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Frančišek se bo vendarle sestal z Orbanom

Deli na:
Frančišek se bo vendarle sestal z Orbanom

Frančišek je prvi papež, ki je priznal nekatere grozote za cerkvenimi zidovi. - Foto: Profimedia

Papež Frančišek bo danes dopotoval na Madžarsko, kjer se bo udeležil zaključka mednarodnega evharističnega kongresa in maševal na osrednjem trgu v Budimpešti. V okviru kongresa se bo sestal tudi z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom in predsednikom Janošem Aderjem. Nato bo odšel na sosednjo Slovaško, kjer bo na obisku do srede.

Udeležba na 52. mednarodnem evharističnem kongresu, ki se je začel minulo nedeljo, bo glavni razlog papeževega predvidoma osemurnega obiska v Budimpešti.

Na tem verskem dogodku so se zbrali številni gosti z vsega sveta. Na njem potekajo verske prireditve, tako maše in molitve kot tudi koncerti in drugi podobni dogodki. Kongres je namenjen poglabljanju razumevanja in pomena evharistije v lokalni in univerzalni Cerkvi. V okviru tega srečanja se bo Frančišek sestal tudi s carigrajskim patriarhom Bartolomejem I., ki velja za duhovnega vodjo pravoslavnih kristjanov.

Na kratko pa se bo Frančišek srečal tudi z madžarskim premierjem Orbanom in predsednikom Aderjem.

Srečanje z Orbanom je kar precej časa viselo v zraku, tudi zato, ker naj bi bil papež po julijski operaciji še preutrujen. Sam je potem zatrdil, da se počuti dobro, komentarjem glede odnosov z Orbanom pa se je izognil.

Znano je, da so papeževa stališča glede migracij in migrantov diametralno nasprotna Orbanovim, pa čeprav slednji zatrjuje, da je njegov boj proti migrantom namenjen "obrambi krščanske civilizacije v Evropi". Frančišek, ki je po rodu Argentinec, je na drugi strani precej bolj naklonjen migrantom, zlasti beguncem, in poziva h krščanski usmiljenosti.