stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Tudi Ljubljana festival v znamenju Beethovnove obletnice

Deli na:
Tudi Ljubljana festival v znamenju Beethovnove obletnice

Ludwig van Beethoven - Foto: Profimedia

Letošnjo 250-letnico rojstva nemškega simfonika Ludviga van Beethovna bo počastil tudi mednarodni poletni festival v prestolnici, 68. Ljubljana festival. Na program so uvrstili več njegovih del, med njimi deveto simfonijo pod taktirko Charlesa Dutoita ter opero Fidelio s tenoristom Jonasom Kaufmannom in sopranistko Anjo Kampe.

Švicarski dirigent Dutoit se bo v Ljubljano vrnil po tem, ko je septembra lani odprl novo abonmajsko sezono Slovenske filharmonije (SF). Beethovnovo Simfonijo št. 9 v d-molu bo z Orkestrom SF, ki je rezidenčni orkester festivala, interpretiral 2. julija v Cankarjevem domu.

Kot so zapisali na Festivalu Ljubljana, je Beethoven v simfoniji povzel svoje življenje in delo, z zborovskim zaključkom Schillerjeve Ode radosti pa nakazal pot novih konceptov. Na sporedu bo še njegov tretji klavirski koncert, ki ga bo ob spremljavi orkestra izvedla pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak.

Edino Beethovnovo opero Fidelio bo na festivalu 18. avgusta izvedel Festivalski orkester Gstaad pod vodstvom nizozemskega dirigenta Jaapa van Zwedena. Izvedel jo bo v koncertni obliki z znanim nemškim tenoristom Jonasom Kaufmannom in sopranistko Anjo Kampe, prav tako iz Nemčije. Dvodejanka velja za eno najbolj zanimivih in nenavadnih oper 19. stoletja ter hkrati za eno izmed največjih mojstrovin svetovne operne literature.



Iz Beethovnovega opusa pa bo mogoče slišati tudi vse njegove violinske sonate, ki jih bosta izvedli violinistka Lana Trotovšek in pianistka Maria Canyigueral, so sporočili s Festivala Ljubljana.

Poletni festival se bo sicer začel 28. junija. Do septembra se bodo ponovno zvrstile baletne in operne predstave, muzikali, komorni in simfonični koncerti, gledališke predstave, mednarodna likovna kolonija, Ljubljana festival na Ljubljanici, mojstrski tečaji ter otroške in mladinske delavnice.

Med nastopajočimi organizatorji napovedujejo tudi Državni akademski Bolšoj teater iz Moskve z baletom Spartak in opero Pikova dama, ansambel I Solisti Veneti, Moskovske soliste z violistom Jurijem Bašmetom in harmonikarjem Richardom Gallianom, Simfonični orkester iz Pittsburgha pod taktirko Manfreda Honecka z violinistko Anne Sophie-Mutter ter Filharmonični orkester iz Hangzhoua z dirigentom Yang Yangom.