vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

naya-rivera, avtomobil, izginotje Svet24.si

Med iskalno akcijo za pogrešano igralko naleteli ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Magazin

Tradicionalni novoletni pozdrav z Dunaja ob valčkih in polkah družine Strauss

Deli na:
Tradicionalni novoletni pozdrav z Dunaja ob valčkih in polkah družine Strauss

Foto: Reuters

Po tradiciji bo današnji prvi dan novega leta zaznamoval koncert Dunajskih filharmonikov, ki s plesno glasbo dinastije Strauss v neposrednem prenosu voščijo vsemu svetu. Za dirigentskim pultom bo stal v Indiji rojeni dirigent Zubin Mehta. Koncert, ki ga bodo pospremili baletniki Dunajske državne opere, bodo neposredno prenašali v okrog 90 državah.

Program koncerta bo kot vsako leto v največji meri postregel z valčki in polkami avstrijske skladateljske rodbine Strauss, dopolnjevala jih bo sorodna glasba avstrijskega sodobnika Franza von Suppeja in v Avstriji manj znanega danskega komponista Hansa Christiana Lumbyeja.

Zubin Mehta, doživljenjski glasbeni direktor Izraelske filharmonije, je z Dunajskimi filharmoniki prvič nastopil leta 1961. Novoletni koncert bo vodil petič.

Koncert s približno 20 skladbami si bo po pričakovanjih ogledalo več kot 50 milijonov gledalcev po vsem svetu, iz Zlate dvorane Musikvereina ga bosta prenašala tudi prvi program TV Slovenija in tretji program Radia Slovenija - program Ars.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe. Z njim želijo glasbeniki ne le ponuditi muzikalno tehtno interpretacijo dunajske glasbene dediščine, temveč kot glasbeni veleposlaniki Avstrije tudi voščiti svetu v duhu upanja, prijateljstva in miru.

Lani je bil novoletni koncert posvečen spominu na začetek prve svetovne vojne, letos pa bo spomnil na tri velike obletnice: 650-letnico dunajske univerze, 200-letnico tehnične univerze in 150-letnico območja Ringstrasse v središču mesta.

Prvi novoletni koncert s Straussovo glasbo so Dunajski filharmoniki izvedli na silvestrovo leta 1939, na prvi dan novega leta pa so ga prvič izvedli dve leti kasneje. S tem se je začela tradicija teh koncertov, čeprav je bil naziv "novoletni" prvič uradno uporabljen šele leta 1946.

Za dirigentskim pultom je bil 13 let Clemens Krauss, po njegovi smrti leta 1954 ga je za nadaljnjih 25 let nasledil Willi Boskovsky. Leta 1980 so to poslanstvo predali Lorinu Maazlu, šest let pozneje pa so se odločili, da umetniško vodstvo vsako leto poverijo drugemu dirigentu.

Loading...