atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

renato-stražar Njena.si

Pred koncem serije Skrito v raju vas čaka še ena...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dunaj bo ohranil poimenovanja ulic po nacističnih sodelavcih

Deli na:
Dunaj bo ohranil poimenovanja ulic po nacističnih sodelavcih

Foto: iStock

Dunajske oblasti so se odločile, da ohranijo poimenovanja ulic po spornih zgodovinskih osebnostih, vendar pa jih bodo po novem opremile z obrazložitvami.

Te bodo zajemale tudi podatke o spornih dejanjih teh oseb. Dodatne table so predvidene v 28 ulicah, med katerimi je na primer Porschejeva ulica.

Ukrep sledi ugotovitvam posebne komisije zgodovinarjev, ki je pred tremi leti po navodilu mestnih oblasti preučila imena vseh 4300 ulic, ki so poimenovana po zgodovinskih osebnostih. Ugotovila je, da je problematičnih 28 ulic, ki večinoma nosijo imena oseb iz časa nacizma.

Ena od spornih je Porschestrasse, ki je poimenovana po avtomobilskem proizvajalcu Ferdinandu Porscheju (1875 - 1951). Na tej ulici bodo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa postavili dodatno tablo, kjer bo pojasnjeno, da gre za sporno zgodovinsko osebnost, člana nacistične stranke in enot SS, ki je izkoriščal prisilne delavce in delal za nacistično obrambno industrijo.

Dodatne napise bodo začeli nameščati prihodnji teden. Po besedah vodje mestnega odbora za kulturo Andreasa Mailath-Pokornyja je cilj "narediti zgodovino tega mesta bolj vidno, namesto da se jo prikriva", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.