stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V novo leto s tradicionalnim koncertom Dunajskih filharmonikov

Deli na:
V novo leto s tradicionalnim koncertom Dunajskih filharmonikov

Foto: Reuters

Po tradiciji bo današnji, prvi dan novega leta zaznamoval koncert Dunajskih filharmonikov, ki z glasbo dinastije Strauss v neposrednem prenosu voščijo vsemu svetu. Za dirigentskim pultom bo stal argentinsko-izraelski dirigent in pianist Daniel Barenboim, koncert pa bo letos posvečen tudi spominu na prvo svetovno vojno.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe. Z njim želijo glasbeniki ne le ponuditi muzikalno tehtno interpretacijo dunajske glasbene dediščine, temveč kot glasbeni veleposlaniki Avstrije tudi voščiti svetu v duhu upanja, prijateljstva in miru.

Barenboima, ki je Dunajske filharmonike na novoletnem koncertu vodil že leta 2009, so letos ponovno povabili tudi zato, ker vodi mladinski orkester West-Eastern Divan Orchestra. Ta združuje arabske in izraelske glasbenike, preko njega pa se po pisanju nemške tiskovne agencije dpa zavzema za svobodo in človekove pravice.

V Argentini rojeni pianist in dirigent, zdaj izraelski državljan, je bil med drugim glasbeni direktor Pariškega orkestra in Chicaškega simfoničnega orkestra. Poznan je tudi po tem, da je leta 2001 podrl tabu, ko je v Jeruzalemu izvedel opero Richarda Wagnerja, znanega po antisemitizmu.

Trenutno je Barenboim glasbeni direktor milanske La Scale, vendar namerava to mesto predčasno zapustiti in iz slovite milanske opere oditi v začetku leta 2015 - dve leti pred iztekom pogodbe. Kljub prevzemu te funkcije pa je še naprej ostal glasbeni direktor berlinske Državne opere.

Posebnost letošnjega koncerta je tudi, da bo na njem prvič zazvenel valček Josefa Straussa Friedenspalmen Walzer, je na novinarski konferenci na Dunaju konec minulega tedna napovedal predsednik Dunajskih filharmonikov Clemens Hallsberg.

V spomin na prvo svetovno vojno želijo Dunajski filharmoniki 26. junija poleg tega pripraviti koncert v Sarajevu, kjer je bil leta 1914 umorjen prestolonaslednik Franc Ferdinand, kar je sprožilo začetek prve svetovne vojne.

Kot je po pisanju dpa dejal Barenboim, se ga je povabilo Dunajskih filharmonikov močno dotaknilo. Obenem je izrazil skrb, da bo težko še enkrat ustvariti nekaj tako izjemnega. Da občinstvo pri marsikaterem valčku ritmično ploska, ga ne moti. "Kadar je aplavz spontan, ga je treba sprejeti," je dejal dirigent.

Na letošnjem koncertu bodo počastili tudi Richarda Straussa, saj prav letos obeležujemo 150. obletnico njegovega rojstva. V Zlati dvorani Glasbenega združenja (Musikverein) bo zazvenela glasba iz njegove opere Capriccio.

Koncert, na katerem se bo zvrstilo okoli 20 valčkov in polk članov družine Staruss, bodo letos prenašali v 92 državah. Po pisanju dpa ga bo spremljalo med 40 in 50 milijonov gledalcev.

Prvi novoletni koncert s Straussovo glasbo so Dunajski filharmoniki izvedli na silvestrovo leta 1939, na prvi dan novega leta pa so ga prvič izvedli dve leti kasneje. S tem se je začela tradicija teh koncertov, čeprav je bil naziv "novoletni" prvič uradno uporabljen šele leta 1946.

Za dirigentskim pultom je bil 13 let Clemens Krauss, po njegovi smrti leta 1954 ga je za nadaljnjih 25 let nasledil Willi Boskovsky. Leta 1980 so to poslanstvo predali Lorinu Maazlu, šest let pozneje pa so se odločili, da umetniško vodstvo vsako leto poverijo drugemu dirigentu.