stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Dunajski filharmoniki bodo voščili svetu pod taktirko Marissa Jansonsa

Deli na:
Dunajski filharmoniki bodo voščili svetu pod taktirko Marissa Jansonsa

Foto: www.vienna-concert.com

Dunajski filharmoniki bodo na današnji prvi dan novega leta po tradiciji voščili svetu z matinejskim koncertom iz zlate dvorane Musikvereina. Tempo živahni in hkrati nostalgični glasbi avstrijske glasbene družine Strauss in njenih sodobnikov bo narekoval latvijski dirigent Mariss Jansons. Koncert bo neposredno prenašalo več kot 90 držav.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov velja za enega najbolj priljubljenih koncertov klasične glasbe. Z njim želijo glasbeniki ne le ponuditi muzikalno tehtno interpretacijo dunajske glasbene dediščine, temveč kot glasbeni veleposlaniki Avstrije tudi voščiti svetu v duhu upanja, prijateljstva in miru.

Nastop, ki ga s plesnimi vložki pospremijo člani dunajskega državnega baleta, sodelovali pa bodo tudi Dunajski dečki, si v neposrednem prenosu v več kot 90 držav ogleda približno 50 milijonov televizijskih gledalcev.

V Rigi rojeni Jansons z Dunajskimi filharmoniki sodeluje od leta 1992, v avstrijski prestolnici je med drugim tudi izpopolnjeval svoje dirigentsko znanje. Za pultom slavnostnega novoletnega koncerta bo tokrat tretjič po letih 2006 in 2012, piše na spletni strani Dunajskih filharmonikov.

Orkester bo po običaju odigral okoli 20 valčkov in polk članov družine Strauss in njihovih sodobnikov, tokrat Avstrijcev Roberta Stolza, Josepha Hellmesbergerja in Carla Michaela Ziehrerja ter Francoza Emilea Waldteufela. Z letošnjim koncertom bo obeležil tudi 75-letnico tega dogodka.

Prvi novoletni koncert s Straussovo glasbo so Dunajski filharmoniki izvedli na silvestrovo leta 1939, na prvi dan novega leta pa so ga prvič izvedli dve leti kasneje. S tem se je začela tradicija teh koncertov, čeprav je bil naziv "novoletni" prvič uradno uporabljen šele leta 1946.

Za dirigentskim pultom je bil 13 let Clemens Krauss, po njegovi smrti leta 1954 ga je za nadaljnjih 25 let nasledil Willi Boskovsky. Leta 1980 so to poslanstvo predali Lorinu Maazlu, šest let pozneje pa so se odločili, da umetniško vodstvo vsako leto poverijo drugemu dirigentu.

Letošnjo 75-letnico prireditve je obeležila tudi založba Sony Classical. Oboževalcem plesnih melodij je izdala paket 23 CD plošč pod naslovom Novoletni koncert: Zbrana dela. Na njih je mogoče najti valček Na lepi modri Donavi, Radetski marš in vseh ostalih 319 skladb, ki so jih na novoletnih koncertih na Dunaju igrali od leta 1939.