Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Študija: Z 1,6 promila alkohola v krvi še možno voziti kolo

Deli na:
Študija: Z 1,6 promila alkohola v krvi še možno voziti kolo

Foto: Bobo

Z 1,6 promila alkohola v krvi je še možno voziti kolo, je pokazala nemška študija. Kot je za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal eden od avtorjev študije, strokovnjak za sodno medicino Thomas Daldrup, so ga izsledki študije presenetili, saj ima toliko alkohola v krvi povprečen moški, ki je zvečer spil okoli štiri litre piva.

Dejal je, da so sodelujoči v študiji še kar dobro vozili kolo. Kot je pojasnil, to pomeni, da nihče ni padel s kolesa, kljub temu da so morali voziti okoli ovir in delati ostre zavoje ter da so jim na pot večkrat skočili pešci. Nekateri so dobro kolesarili celo pri dveh promilih alkohola v krvi.

Podobno študijo so v Nemčiji izvedli že leta 1984, ko so sodelujoči pili alkohol od jutra, popoldne pa so morali opraviti različne naloge. Tokrat je bilo po besedah Daldrupa nekoliko drugače in bolj podobno razmeram v vsakdanjem življenju, saj so lahko udeleženci študije pili alkohol, kadar so hoteli, vmes so lahko tudi jedli ali pili vodo, šele zvečer pa so šli na kolo.

V Nemčiji kolesarjem, pri katerih policisti ugotovijo več kot 1,6 promila alkohola v krvi, grozi kazenski postopek. Enako velja za tiste, ki imajo v krvi med 0,3 in 1,6 promila alkohola in se nenavadno vedejo. Daldrup se na podlagi rezultatov študije zavzema za to, da bi zgornjo mejo 1,6 promila opustili.