pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Raziskava: Večina udeležencev demonstracij Pegide ni proti islamu, ampak političnim elitam

Deli na:
Raziskava: Večina udeležencev demonstracij Pegide ni proti islamu, ampak političnim elitam

Foto: Reuters

Udeleženci demonstracij, ki jih organizira nemško protiislamistično gibanje Pegida, večinoma ne nasprotujejo islamu, temveč se na ulice podajajo zaradi nezadovoljstva s politiko, kaže prva študija o protestnikih, ki so jo danes predstavili v Dresdnu. Povprečen protestnik je moški srednjih let, izobražen in pripadnik srednjega sloja.

Kot je ob predstavitvi študije pojasnil politolog Hans Vorländer z univerze v Dresdnu, le četrtina udeležencev demonstracij gibanja Domoljubnih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda na proteste odhaja zaradi islama, islamskih skrajnežev ali islamizacije nemške družbe. Za večino so zborovanja v prvi vrsti možnost za izražanje nasprotovanja politični eliti.

Skupina strokovnjakov je na treh protestih, ki so v Dresdnu potekali med 22. decembrom in 12. januarjem, anketirala kakih 400 demonstrantov. 65 odstotkov tistih, ki so jih strokovnjaki zaprosili za sodelovanje v anketi, sicer ni želelo odgovarjati.

Glede na rezultate anket je povprečen udeleženec Pegidinih zborovanj 48-leten moški iz zvezne dežele Saška, ki je dobro izobražen, njegovi dohodki pa malo presegajo povprečje te zvezne dežele.

Zgolj dva odstotka protestnikov sta brezposelna, upokojencev je 18 odstotkov. Skoraj polovico demonstrantov predstavljajo delavci ali uslužbenci, uradnikov je okoli tri odstotke.

Študija je še pokazala, da je Pegida predvsem saški fenomen, saj je 36 odstotkov vprašanih navedlo, da so iz Dresdna ali okolice, še 38 odstotkov pa jih je iz drugih delov te zvezne dežele. Iz ostalih vzhodnonemških dežel je devet odstotkov vprašanih, šest odstotkov pa jih je na demonstracije prišlo iz zahodne Nemčije.

Politologi v demonstracijah vidijo simptom že dlje časa trajajoče krize predstavniške demokracije. Glede prihodnosti Pegide pa Vorländer vidi dve možnosti. Lahko bi se razvila v desničarsko populistično gibanje ali pa bi postala podaljšana roka evroskeptične stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), meni politolog.