gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Campeones, bodo peli navijači svetovnih prvakov v košarki: Španci proti Argentincem

Deli na:
Campeones, bodo peli navijači svetovnih prvakov v košarki: Španci proti Argentincem

Prizor s tekme Argentine proti Srbiji. - Foto: Reuters

Na svetovnem košarkarskem prvenstvu na Kitajskem sta odprti le še dve vprašanji. Kdo bo osvojil bronasto medaljo, Avstralija ali Francija, ter kdo bo novi svetovni prvak, Španci ali Argentinci. Tekma za tretje mesto se bo danes začela ob 10. uri, veliki finale pa ob 14.00.

Španija in Argentina sta že bili svetovni prvakinji, prva leta 2006 v Tokiu, Argentina pa na prvem svetovnem prvenstvu 1950. Španci drugega vidnejšega uspeha na svetovnih prvenstvih nimajo, medtem ko je bila Argentina še srebrna v Indianapolisu 2002.

V tekmi za tretje mesto bo skušala Avstralija osvojiti svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih, Francija pa ponoviti uspeh iz Barcelone 2014, ko je bron osvojila v tekmi proti Litvi.

Na olimpijske igre 2020 v Tokio se je s svetovnega prvenstva uvrstilo sedem reprezentanc; dve iz Evrope (Španija, Francija), dve iz Amerik (ZDA, Argentina), po ena pa iz Oceanije (Avstralija), Afrike (Nigerija) in Azije (Iran). Osma ekipa v Tokiu so gostitelji Japonci, preostala štiri moštva pa bodo znana po dodatnih kvalifikacijah.

V te so se s SP uvrstile Srbija, Poljska, Češka, Litva, Italija, Grčija, Rusija, Brazilija, Venezuela, Portoriko, Dominikanska republika, Nemčija, Nova Zelandija, Tunizija, Kanada in Turčija. Manjkajočih osem reprezentanc, ki bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine, iz katerih bodo v Tokio napredovali le zmagovalci, bo Fiba določila na podlagi računalniške lestvice; po dvema iz vsake regionalne skupine bo podelila vabili. Iz Evrope bosta tako v kvalifikacijah za OI konec junija 2020 zaigrali še Slovenija in Hrvaška.