kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Brezjah vrata odpira prenovljen muzej jaslic

Deli na:
Na Brezjah vrata odpira prenovljen muzej jaslic

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Na Brezjah bo danes vrata odprl popolnoma prenovljen muzej jaslic. Edini takšen muzej v državi predstavlja bogato zbirko jaslic iz Slovenije in tujine.

V zbirki, ki je nastajala 30 let, je več kot 400 jaslic, od tega si jih je v muzeju mogoče ogledati okoli 300.

Tradicijo upodabljanja božičnih dogodkov in Jezusovega rojstva ter postavljanja jaslic je pred skoraj 800 leti začel Frančišek Asiški in ta tradicija se nadaljuje v cerkvah po vsem svetu. Tradicijo ohranjajo tudi Frančiškani na Brezjah. Zbiranja jaslic se je pred nekaj desetletji sistematično lotil pater Leopold Grčar. Nastalo je Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije, ki je leta 2001 odprlo muzej.

Pred dvema letoma so se lotili celovite prenove muzeja. Slovesno ga bodo odprli drevi, ko ga bo blagoslovil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V muzeju so na ogled postavili okoli 300 eksponatov. Gre za jaslice iz različnih materialov in iz različnih delov sveta. "Vsak eksponat je unikat in je bil narejen s posebno zgodbo," je za STA dejal rektor bazilike Marije Pomagaj na Brezjah Robert Bahčič.

Prepričan je, da bodo vsakega obiskovalca nagovorile lepota in figure jaslic, da bo muzej zapustil vsaj malo drugačen v srcu. "To je tudi namen jaslic ob družinskem prazniku, ki ga božič predstavlja, in sicer, da si je treba prizadevati za toplino domačega doma in za medsebojno ljubezen. Vemo, da svet danes to najbolj potrebuje," je izpostavil Bahčič.


Vodja romarskega urada na Brezjah Andreja Eržen Firšt je pojasnila, da se v vsakih jaslicah odražajo človek, ki jih je postavil, in čas ter okolje, v katerem jih je ustvaril. "Ko se sprehodimo po muzeju lahko primerjamo jaslice različnih evropskih dežel, pa tudi tistih z drugih celin," je dejala in posebej izpostavila tipične bavarske in poljske jaslice, pa črne jaslice iz Afrike.

Muzej so uredili v starih hlevih, v katerih so ohranili tudi stare jasli za živino. "Tako smo v predstavitvi uporabili sam objekt. Vodilo pri postavitvi pa je bilo, da vsak predmet zaživi v svojem prostoru in se mu bo obiskovalec lahko posebej posvetil," je povedala arhitektka Ariana Furlan Prijon.

"Skozi predprostor, ki sprejme obiskovalca, stopimo v prvo sobo, kjer skozi instalacijo golobov miru stopimo med jaslice," je opisala Eržen Firštova in dodala, da so predstavili celotno zgodovino nastajanja jaslic v Sloveniji in v svetu ter jaslične prizore in figure. Sledijo prostori s pasijonskimi jaslicami in slovenskimi kotnimi jaslicami ter jaslicami iz tujine. Na ogled so tudi velike jaslice in bele jaslice, vse do rekonstrukcije freske iz italijanske Greccie, kjer so bile postavljene prve jaslice.

Muzej bo odprt vse leto in vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih. Eržen Firštova je prepričana, da si jih bo ogledalo veliko obiskovalcev. Že prvotni muzej je bil dobro obiskan, prenovljeni muzej pa pomeni veliko pridobitev ne le za Brezje, temveč za celotno Slovenijo, je prepričana. "Takšnega muzeja Slovenija nima in lahko smo ponosni na našo bogato dediščino, ki je predstavljena v jaslicah," je poudarila.

V romarskem uradu na Brezjah vsako leto naštejejo med 225.000 in 250.000 romarjev. Letos so imeli veliko azijskih obiskovalcev, vse od Koreje do Vietnama. Pogosti gostje so tudi Nizozemci, Belgijci, Francozi, Poljaki, Čehi in Američani.