Revija Reporter
Magazin

Slastno orado na žaru spekla Ajda Mlakar in chef Damjan Fink

A. S. 9. okt. 2024 8:58 Osveženo: 9:03 / 09. 10. 2024

Deli na:
Slastno orado na žaru spekla Ajda Mlakar in chef Damjan Fink

Ajda Mlakar in Damjan Fink sta v oddaji tvorno sodelovala. - Foto: Veseljak

V ponedeljek ste lahko na Veseljaku in Aktualu spremljali prvo oddajo Kralj svoje kuhinje, ki bo na sporedu na obeh televizijah vsak ponedeljek ob 20.00. V prvi oddaji je Ajda Mlakar šla na Dolenjsko, k Damjanu Finku v hišo Fink, v Irčo vas pri Nove mestu. Kuharskemu mojstru je za izziv iz Spara prinesla štiri orade, špinačo, limete, kruh in oljčno olje, da bi Damjan iz tega naredil lep in okusen krožnik. Damjan se je izziva lotil z navdušenjem.

Damjanu pravijo tudi dolenjski mornar, saj je njihova gostilna znana tudi po vrhunski morski hrani. V svoji gostilni je med težkim obdobjem korone gostil japonskega kuharja, ki ga je naučil vse skrivnosti, kako ravnati z ribami.

Nekoč so s Hrvaške dobili ogromno tuno, dvigniti so jim jo pomagali gasilci. Damjanu v domači gostilni pomagaj njegova prijazna žena Tanja. Zaradi nečakinje se je naučila peči izvrsten brezglutenski kruh, ki ga pohvalijo tudi gostje. Imata dva otroka.

Tanja je Damjana kot moža izjemno pohvalila. Ajda je Damjanu pri ustvarjanju krožnika ves čas pridno pomagala in pri tem prijazno klepetala. Na koncu se jima je pridružila še novinarka in vremenarka Danica Lovenjak, ki je krožnik z orado in špinačno omako zelo pohvalila.

Somelier Gregor Kren jim je h krožniku svetoval ustrezno vino. Z mehurčki in »roza«, ker je vedel, da ima Danica vse to zelo rada.

Krožnik in pripadajoče vino je poskusila tudi Danica Lovenjak.

VR

Recept:

Orada na žaru s špinačno omako in ocvrtim kruhom

Količina: za 4 osebe

Sestavine:

-          4 orade

-          ½ štruce belega kruha

-          300 g sveže špinače

-          4 bio limete

-          oljčno olje

-          sol

Orada na žaru

VR

Priprava:

  1.        Orado očistimo in filiramo, nato pa posolimo in naoljimo.
  2.        Kruh narežemo na manjše koščke in na hitro pocvremo v olju do zlato rjave barve. S penovko jih poberemo iz olja, preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in v pečici, segreti na 160 °C, sušimo od 30 do 40 minut.
  3.        Špinačo podušimo v ponvi na oljčnem olju, da nekoliko uplahne, nato pa jo prihranimo na krožniku.
  4.        Fileje ribe popečemo žaru, med peko pa jih večkrat obrnemo.
  5.        Špinačo damo v kuhinjski mešalnik, dodamo 2 dcl vode in 1 dcl oljčnega olja ter zmešamo v gladko maso. Po potrebi dodamo več tekočine. Pred koncem mešanja špinačno omako solimo in vanjo naribamo limetino lupinico.
  6.        Popečen kruh skupaj s papirjem za peko preložimo iz pekača, ga lepo razporedimo, prekrijemo s še eno plastjo papirja za peko in povaljamo z valjarjem, da dobimo drobtine. Te preložimo nazaj na pekač in še 5 minut sušimo v pečici, da postanejo zares hrustljave.
  7.        Na krožnik razporedimo omako in fileje orade ter jih posujemo z drobtinami in limetino lupinico. Jed okrasimo z zelišči in jedilnim cvetjem, na primer cvetovi buč, pehtranom, ognjičem, borečem ali sončnicami.