GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Skakalci vsaj deloma rešili Planico: namesto po debaklu praznih tribun se je bomo spominjali po medaljah

Deli na:
Skakalci vsaj deloma rešili Planico: namesto po debaklu praznih tribun se je bomo spominjali po medaljah

Foto: Martin Metelko

Nordijsko svetovno prvenstvo v Planici je končano. Slovenski prireditelji radi poudarjajo, da gre za največji športni dogodek v Sloveniji, ki pa je bil vse do zadnjih dni daleč od pričakovanj javnosti. Svetovni prvak Timi Zajc in skakalna ekipa so vtis celotnega dogodka vsaj doma vendarle močno popravili.

Po organizacijski plati s stališča prirejanja tekem z vso infrastrukturo in izvedbo se bo Planica med prireditelji svetovnih prvenstev uvrstila med najboljše. Tudi Mednarodna smučarska zveza (Fis), televizije in marketinške agencije so ekipi, ki se je trudila pod Poncami, javno priznale, da je opravila izjemno kakovostno delo.

Odlična je bila tudi televizijska gledanost, ki je za Fis med najpomembnejšimi, saj je osnova za sklepanje marketinških pogodb in na Fisu si lahko manejo roke. Izjemnih pohval je bil deležen tudi nordijski center sam.

V Planici pa se je skoraj vse do konca zatikalo z gledalci. Čeprav so prireditelji dolgo vztrajali pri svoji cenovni politiki, so na koncu vendarle začeli popuščati.

Že pred prvenstvom so organizatorji poznali številke iz predprodaje. Manjkali so tuji gosti, doma je bila prodaja vstopnic porazna. Na koncu so gledalcem ponudili popoldanske cenejše vstopnice, pri katerih so računali na slovenske ljubitelje skokov. Tudi ta poteza ni pomagala.

Prazen je ostal tudi precejšen delež zasebnih namestitev v občini Kranjska Gora in na relaciji vse do Bleda, čeprav so bile najave pred prvenstvom nasprotne. Tuji obiskovalci pa niso skrivali, da so bile cene preveč napihnjene, kasnejše pocenitve in sprememba cenovne politike pa so prišli prepozno.



"Pri slovenskih obiskovalcih se sprašujemo, ali je kriva samo cena. Pričakovali smo jih na skokih. Seveda pa razumem, da je v času vsesplošnih podražitev marsikomu težko dati te evre. Ampak ljudje imajo na koncu vedno prav. Planica je Slovencem blizu in sprejeti moramo tudi kritiko, prisluhniti in ljudi razumeti," je nato moral priznati tudi predsednik organizacijskega odbora in Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

Ko je že vse kazalo, da je duh ušel iz steklenice in da se bo do konca ponavljala zgodba, v kateri so namesto dobitnikov nagrad in dosežkov pomembne druge zgodbe, so Planico rešili smučarski skakalci.

Novi svetovni prvak Timi Zajc, Anže Lanišek in druščina so bili tisti, ki so na koncu v petek vendarle privabili pod Ponce veliko množico ljudi. V soboto se je na moštveni tekmi slika ponovila z ekipno zmago Zajca, Laniška, Žige Jelarja in Lovra Kosa.

Simbolično je pozitivnemu izteku prav na koncu posvetilo tudi sonce. Prekrasno vreme je poskrbelo, da so slike nordijskega centra, Ponc, Ciprnika in vrhov, ki oklepajo Tamar, šle v svet v najlepši luči. Pozornost pa se je spet usmerila k junakom Planice 2023.

Planica kraljica, kot jo je poimenoval Slavko Avsenik, je končno zacvetela in žarela bo tudi v naslednjih tednih, ko bo letalnica pripravljena za nov praznik.