stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Han na kongresu športnega turizma: Slovenci smo ponosni, da imamo zeleno in čisto državo

Deli na:
Han na kongresu športnega turizma: Slovenci smo ponosni, da imamo zeleno in čisto državo

Minster Han se je srečal tudi z namestnikom ministra z aturizem iz Saudske arabije Sultanom Amusallamom - Foto: Klemen Mesarec-Hercog

Minister Matjaž Han je na svetovnem kongresu športnega turizma v Zadru zavzel za krepitev trajnostnega razvoja znotraj panoge. Predstavil je strategijo slovenskega turizma, ki med vodilne produkte uvršča aktivnosti v naravi. Kot pomemben segment ponudbe je izpostavil organizacijo mednarodnih športnih dogodkov.

Kongres športnega turizma v Zadru poteka v organizaciji Svetovne turistične organizacije. Minister za gospodarstvo, turizem in šport Han je sodeloval na ministrski okrogli mizi, kjer so panelisti govorili o dobrih praksah uvajanja trajnostnih praks iz športa in turizma ter izzivih, ki jih imata obe panogi v postcovidnem obdobju ter zmanjšanjem njunega vpliva na podnebne spremembe.

Han je kot primer dobre prakse krepitve sinergijskih učinkov med tremi stebri in razvoja gospodarstva ter promocije Slovenije izpostavil ustanovitev ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Predstavil je tudi nacionalno strategijo turizma 2022-2028, ki med vodilne produkte uvršča tudi aktivnosti v naravi.


"Aktivnosti v naravi so v novem strateškem obdobju najbolj dinamičen in rastoč slovenski produkt, z aktivnim delom na nadgradnji infrastrukture, storitev in izkušnje pa postaja tudi najbolj konkurenčen, z znatno povečano dodano vrednostjo," so Hana povzeli na gospodarskem ministrstvu.

Foto: Klemen Mesarec Hercog - Minister Han in sultan

Kot pomemben segment slovenske ponudbe je Han izpostavil tudi organizacijo mednarodnih športnih dogodkov. "Leta 2022 in 2023 je že ali še bo v Sloveniji potekalo več mednarodnih športnih dogodkov - od evropskih do svetovnih prvenstev. Vsa so potekala na visokih organizacijskih in trajnostnih ravneh, s čimer dokazujemo, da je Slovenija varna, zelena in butična destinacija," je poudaril.

Na okrogli mizi se je zavzel za krepitev trajnostnih vidikov turizma. "Slovenci smo ponosni, da imamo zeleno in čisto državo. Naša nacionalna znamka Slovenija izraža tudi našo zeleno identiteto. Zato smo še posebej pozorni, da ob razvoju turizma in športa pazimo tudi na to, da Slovenijo ohranjamo čisto, zdravo in zeleno," je povedal minister.

Ob robu kongresa se bo Han s hrvaško ministrico za turizem in šport Nikolino Brnjac sestal na bilateralnem srečanju, kjer bo sledil pogovor o krepitvi sodelovanja med državama na področju turizma, saj bosta premik schengenske meje in uvedba evra na Hrvaškem pozitivno vplivala na že tako dobro slovensko-hrvaško gospodarsko in turistično sodelovanje, so še zapisali na ministrstvu.

Foto: Klemen Mesarec-Hercog - Minister Han, Maja Pak direktorica STO, generalni sekretar UNWTO Zuarb Pololikashvili in hrvaška ministrica Nikolina Brnjac