Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Po Sloveniji zagorele praznične luči

Deli na:
Po Sloveniji zagorele praznične luči

Praznična in prazna Ljubljana 2020 - Foto: Bobo

S prižigom praznične razsvetljave se je včeraj po nekaterih slovenskih mestih začelo praznično dogajanje, ki bo letos povsod prilagojeno epidemiološkim ukrepom. Ponekod so se občine odločile za zelo okrnjen program, večinoma na spletu, drugje pa vendarle načrtujejo tudi manjše sejme in dogodke v živo.

Med tistimi, kjer so lučke prižgali že včeraj, je tudi prestolnica, tokrat brez množične prireditve. Avtor letošnje novoletne okrasitve Ljubljane je Urban Modic. Praznični sejem je za zdaj predviden, a le, če bodo dovoljevale razmere in ukrepi za zajezitev epidemije covida-19. Če bodo sejem lahko izpeljali, bodo ponudnikom omogočili 75-odstotni popust pri najemu prazničnih hišk, so pojasnili v Turizmu Ljubljana. Ne bo pa letos v Ljubljani koncertov na prostem in Miklavževega sprevoda ter sejma.

V Mariboru so včeraj zasijale svetlobne skulpture programa Vilinsko mesto, ki v organizaciji Narodnega doma Maribor zadnjih nekaj let skrbi za intimnejše praznično vzdušje v mestu. Včeraj je bil tudi že njihov prvi koncert, ki pa je bil javnosti dostopen le prek spleta. Prižig praznične osvetljave v mariborskem mestnem jedru bo predvidoma 3. decembra. Ta dan naj bi zaživelo tudi osrednje prizorišče prazničnega Maribora, letos na nedavno obnovljenem Glavnem trgu, kjer načrtujejo tudi božično-novoletno tržnico z darilnim programom.

V Celju bodo božično-novoletno razsvetljavo, ki bo tako kot minula leta svetila do 6. januarja, prižgali v soboto. Zavod Celeia bo božično-novoletni sejem pripravil le, če bodo to dopuščale epidemiološke razmere in ukrepi, prav tako ostale decembrske dogodke, ki so jih sprva načrtovali. Velikih dogodkov, kot so koncerti na prostem ali silvestrovanje, v Celju letos zagotovo ne bo, je za STA povedal tiskovni predstavnik Zavoda Celeia Kristijan Erjavec.

Tudi v Velenju sejmov in prazničnih dogodkov ne načrtujejo, bodo pa občane in vse druge 4. decembra razveselili s posebno animacijo, ki jo bodo prvič predvajali na občinski Facebook strani in bo simbolično predstavljala letošnji prižig prazničnih luči v Velenju, ki jih bodo takrat tudi v resnici prižgali.

Glede na razmere tudi na Ptuju decembra ne načrtujejo posebnih prazničnih prireditev, so pa pripravili praznično okrasitev z lučkami. Prižig lučk načrtujejo za prihodnji teden, ure pa ne nameravajo javno objaviti, saj je zaradi ukrepov prepovedano zbiranje ljudi. Tako kot lani bodo tudi letos predvajali glasbo iz zvočnika in z repertoarjem zimzelenih božičnih skladb pričarali praznično vzdušje.

V najstarejšem slovenskem mestu so razmišljali tudi o postavitvi drsališča v mestnem središču, a so se zaradi negotovih razmer odločili, da drsanja ne bo. Sredstvom, ki so jih nekoč namenjali za ognjemet, v zadnjih dveh letih pa namenili za obdarovanje otrok in starejših, bodo letos dodali še del denarja za protokolarne namene ter obdarili ranljive skupine, otroke, starejše in uporabnice varne hiše.

V Novem mestu se bo praznična in prednovoletna osvetlitev brez posebnih slovesnosti prvič prižgala prihodnjo soboto, 5. decembra. Če bodo to dovoljevali protikoronski ukrepi, bo na novomeškem Glavnem trgu takrat, ali pa kasneje v decembru, zaživela tudi predpraznična tržnica.

Novomeška občina in njen Zavod za šport, kulturo, turizem in mladino sicer letos pripravljata Drugačen veseli december. Da bi preprečili okužbe letos ne bodo praznovali na javnih prireditvah. Občane in obiskovalce vabijo na "odgovorno aktivno preživljanje prostega časa, na sprehod po mestnem jedru in okoliških pohodniških poteh ter ogled on-line programa v toplem zavetju doma", so povedali za STA.

V Kranju bodo lučke prižgali 3. decembra, glede same izvedbe pa se še usklajujejo, saj bo ta odvisna od zdravstvene situacije, so za STA pojasnili na Mestni občini Kranj. Rdeča nit okrasitve bodo tudi letos Prešernovi verzi. Mesto bodo znova krasile lesene skulpture in jaslice v kanjonu Kokre. Lesene jaslice bodo tudi na vrtu gradu Khislstein, skozi mesto pa bo odzvanjala posneta praznična glasba.


Nekatere vsebine so preselili na splet, kjer bodo otroke pozdravili in nagovorili trije dobri možje. Prav tako bodo virtualno izvedli dobrodelno akcijo V Kranju dobro v srcu mislimo. Po 11. decembru je v mestu predviden božično-novoletni sejem z ograjeno sejemsko vasico, če bodo epidemiološki ukrepi to dopuščali.

Že včeraj so praznične luči prižgali na Bledu. Zaradi epidemije ne bo vseh dogodkov in prireditev iz preteklih let, bodo pa obiskovalce pozdravile jaslice v naravni velikosti in največja naravna okrašena jelka v Sloveniji. Tržiška občina je pripravila novo praznično okrasitev, saj je bila prejšnja dotrajana in neenotna. Letos so zaradi odpovedi večine prireditev dobili priložnost, da uresničijo večletne tovrstne želje prebivalcev.

V Prekmurju so te dni epidemiološke razmere med najslabšimi v državi. V Murski Soboti so se tako odločili, da Miklavževega sejma v letos zagotovo ne bo, za druge prireditve se bodo odločali v decembru glede na epidemiološko stanje in s tem povezanih priporočil vlade in stroke. V Gornji Radgoni so se odpovedali vsem prireditvam, pa tudi praznični razsvetljavi. Sredstva bodo raje v celoti namenili za dobrodelne namene.

V Slovenj Gradcu bo tradicionalni prižig lučk 1. decembra zvečer na ogled na občinski spletni strani in na socialnih omrežjih zavoda Spotur in občine. Od takrat bo v mestnem jedru tudi Božičkov nabiralnik, v katerega lahko otroci oddajo pisma. Decembra bo zaživela spletna stran Praznični december v Slovenj Gradcu s prazničnimi interaktivnimi vsebinami. V mestnem jedru je od 15. decembra predvidena božična vas, zadnji vikend pred božičem načrtujejo tudi manjšo božično tržnico s ponudbo prazničnih izdelkov.

Skozi slovenjgraško občino se bo 23. decembra peljal Božiček, ki bo na daljavo pozdravil otroke, darila in sladkarije pa jim bo pustil na vnaprej dogovorjenih lokacijah. Silvestrovanje v Slovenj Gradcu letos pripravljajo na spletu.

Na Ravnah na Koroškem bo prižig lučk 3. decembra, spremljevalnega dogajanja pa ne predvidevajo. Decembrsko dogajanje bodo v prilagojeni obliki uresničevali le, če bodo razmere omogočale. Bodo pa občane razveselili z nekaj prazničnega branja, so navedli na občini. Tako pripravljajo decembrsko izdajo Ravenskih razgledov, na voljo pa bo tudi jubilejna publikacija ob 400-letnici železarstva in jeklarstva v Mežiški dolini.

V novogoriški občini so želeli decembrsko dogajanje razširiti iz urbanega dela tudi na podeželje in v čezmejni prostor, a so glede na razmere sprejeli odločitev, da se bodo letos bolj posvetili inovativni osvetlitvi središča Nove Gorice. Odpovedali so se druženju in rajanju, razmišljajo o okrnjeni izvedbi božično-novoletnega sejma. Zagotovo pa bodo tretji teden v decembru pripravili knjižni sejem.

Na novogoriški občini so se odločili, da del sredstev, ki bi jih sicer namenili zabavnemu programu, namenijo dobrodelnosti. Zato so Splošni bolnišnici Franca Derganca v Šempetru že donirali 5000 evrov za nakup medicinske opreme za zdravljenje covidnih bolnikov.

V Ajdovščini bodo novoletne lučke prižgali na Miklavžev večer. Decembrski utrip bodo oplemenitili tudi na daljavo, saj bodo otrokom preko spleta pričarali pravljično vzdušje, prihajajo pa tudi dobri možje. Tako Miklavž kot Dedek Mraz se bosta s spremstvom v kočiji zapeljala po ajdovskih ulicah. Med božično-novoletnimi prazniki bodo otrokom preko spleta namenili tudi pravljice.

Praznična razsvetljava v Kopru bo zažarela predvidoma v prvih dneh decembra. Če bodo razmere dopuščale, bo občina skupaj s tamkajšnjim zavodom za mladino, kulturo in turizem v mestu postavila tudi drsališče, organizirala praznični sejem in poskrbela za spremljevalni program, so napovedali na mestni občini. Letos so se odločili za dokup elementov za okrasitev Prešernovega trga, Kardeljeve ploščadi, Verdijeve ulice in Titovega trga ter dela Pristaniške ulice, s čimer bodo zaokrožili okrasitev strogega mestnega jedra Kopra. Za to so namenili dobrih 140.000 evrov.