Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Sledi korakov: praznični tek Izlake-Kum 2020 (VIDEO)

Deli na:
Sledi korakov: praznični tek Izlake-Kum 2020 (VIDEO)

Tekaški vzpon do Kuma - Foto: Igor Gošte

Lepo sobotno popoldne, za tek skorajda pretoplo, sva s kolegom posnela prav posebno reportažo, ki sva jo poimenovala kar Praznični tek Izlake-Kum 2020.

Zakaj praznični? Zato ker je potekal v čast 30-letnice plebiscita, ko smo se odločili za samostojnost, v čast 29-letnice državnosti in ob krajevnem prazniku Izlake.

Na Izlakah, kjer živim že več kot trideset let, so dva dni pred tekom praznovali krajevni praznik. Letos zaradi epidemije drugače, kar pa ne pomeni, da se niso spomnili na trpljenje svojih nekdanjih krajanov, ki so 18.maja leta 1944 na najbolj krut način umrli v ognjenih zubljih požganih domačih v Orehovici, kjer njim v čast in spomin stoji spomenik. Zato je bil naš prvi sogovornik predsednik sveta KS Izlake Sašo Vučko, ki je spregovoril tudi o sramotnem propadanju Medijskih toplic in spominu na nekdanja pomembna Izlačana, Prašnikarja, ustanovitelja toplic in barona Valvasorja.

Tekaška pot po glavni cesti nas je vodila do še enega pomembnega mejnika, Rudarskega muzeja, ki nas spominja na naše rudarske prednike. Tu nas je pričakal nekdanji direktor rudnika Zagorje Anton Koban, ki zadnja leta vodi Rudarsko, muzejsko in etnološko društvo Srečno Zagorje. Vse sogovornike, tudi Janeza Žlaka, ki nas je počakal v Trbovljah, na lokaciji, od koder se lepo vidi mogočni dimnik Termoelektrarne Trbovlje (TET) in Marjana Dolinška, ki nas je najprej počakal na Dobovcu in kasneje še na Kumu, smo povprašali tudi, kako gledajo na prehojeno pot naše mlade države, ki naj bi že prišla iz pubertete, pa se zdi, kot da še ni.

Torej nas je pot peljala skozi Izlake, s postankom pri muzeju v Kisovcu in naprej skozi mestno središče Zagorja proti trboveljskem mostu, od koder je sledil skoraj desetkilometrski tek po klancu najprej proti Dobovcu in naprej do Kuma.

Foto: Igor Gošte - Z Marjanom Dolinškom sva spomnila na dogodke iz časov vojne za Slovenijo

Dr. Janez Žlak, aktualni direktor Rudnika Trbovlje Hrastnik, ki počasi zaključuje svojo zgodbo, nam je predstavil zadnje zdihljaje rudnika in se z žalostjo spomnil na slovo od nekdaj pomembnega energetskega objekta TET. Da se iz dimnika ne kadi več, da smo v Zasavju izgubili mnoga delavna mesta, je kriva tudi slaba in nepovezana zasavska politika.

Po skoraj dvournem teku nas je v vasi Dobovec pričakal nekdanji krajan Dobovca, soustanovitelj in dolgoletni predsednik Turistično razvojnega društva Kum-Dobovec. Marjan Dolinšek. Zdaj državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše.

Sledil je še nekajkilometrski tekaški vzpon do Kuma, kjer sva se z Dolinškom spomnila na dogodke iz časov vojne za Slovenijo. Petindvajset kilometrski tek, ki je služil tudi za pripravo na 10.zasavski humanitarni tek, ki bo 4.9.2020, je bil za nami. Kaj vse se je dogajalo, pa v tekaški reportaži.