Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prevc tretji na uvodu novoletne turneje v Oberstdorfu

Deli na:
Prevc tretji na uvodu novoletne turneje v Oberstdorfu

Foto: Reuters

Slovenski skakalec Peter Prevc je s skokoma 139,5 in 125,5 metra osvojil tretje mesto na uvodni tekmi 63. novoletne turneje v Oberstdorfu. Zmagal je 21-letni Avstrijec Stefan Kraft (136,5 in 129 m) pred rojakom Michaelom Hayböckom (137,5 in 132,5 m), ki je prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Do točk sta prišla še dva slovenska skakalca in oba popravila uvrstitev iz prve serije. Jernej Damjan je napredoval na deveto mesto, Robert Kranjec pa na 24.

Slovenci so z današnjimi nastopi le nadaljevali uspešno sezono 2014/15. Robertu Kranjcu sicer ni uspelo ponoviti sobotnega skoka, ko so tekmo odpovedali in za katerega je slovenski glavni trener Goran Janus ocenil, da je bil najboljši Kranjčev skok v sezoni. Tekmovalec kranjskega Triglava pa je vseeno izpolnil svoje cilje in prišel novih točk. Po prvem nastopu je bil 25., na koncu mesto boljši.

Tekma se je nadaljevala z odličnim skokom Jerneja Damjana, ki je bil po prvi seriji 18., v drugo pa je za pol metra preskočil 130-metrsko znamko in po vrsti prehiteval tekmovalce, ki so nastopili za njim. Med prvimi ga je ugnal povratnik po poškodbi gležnja Poljak Kamil Stoch, ki je v drugi seriji napredoval z 12. celo na četrto mesto. A zadovoljen je bil tudi Damjan, ki je v drugo napredoval devet mest, se prebil v deseterico, deseti pa je tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Stoch je vodil vse do nastopa vodilne trojice po prvi seriji. Začel je Avstrijec Hayböck, ki je edini na tekmi dvakrat skočil preko 130 metrov. Dvaindvajsetletni slovenski dobitnik dveh olimpijskih medalj v Sočiju 2014 je nato skočil v območje, ki bi mu ob nekaj slabših pogojih lahko zagotovilo tudi vodstvo, a je za Avstrijcem zaostal 1,1 točke. Na zaletišču je bil le še Kraft, ki ni dopustil presenečenja in slavil 6,9 točke pred tekmecem in kolegom iz reprezentance, s katerim si na potovanjih delita sobo. Avstrijski uspeh je s petim mestom dopolnil nekdanji zmagovalec turneje Andreas Kofler.

"Super, da je zadostovalo za zmago. Lepšega uvoda v turnejo si nisem mogel zamisliti. Izpolnile so se mi sanje," je po 50. tekmi v svetovnem pokalu dejal mladi Salzburžan, ki je dočakal tudi svojo prvo zmago v eliti. Pred tem je bil letos že na drugem in tretjem mestu, danes pa je pred 12.000 gledalci stopil še na najvišjo stopničko in postal tudi favorit za zmago na prestižni seriji tekmovanj na štirih skakalnicah.

Že v prvi seriji so izpadli Matjaž Pungertar na 29., Nejc Dežman na 31. in Anže Lanišek na 49. mestu. Nesrečnik iz slovenske vrste je bil Pungertar, ki je bil ob drugo serijo, ker je izgubil neposredni dvoboj v paru s Poljakom Piotrom Žylo.

Lanski zmagovalec novoletne turneje Avstrijec Thomas Diethart je uvodno letošnjo tekmo končal na 27. mestu. Novoletna turneja se bo nadaljevala 1. januarja v Garmisch-Partenkirchnu.